NEUROPATIA VEGETATIVĂ A TUBULUI DIGESTIV
Neuropatia vegetativă este una din formele neuropatiei diabetice care pot complica diabetul zaharat. Boala poate afecta sistemul cardiovascular, aparatul urogenital, tubul digestiv, aparatul respirator și glandele sudoripare.
Pacientul care suferă de neuropatie vegetativă prezintă o serie de simptome caracteristice. Poate fi afectat sistemul cardiovascular, iar bolnavul are senzație de amețeală, de întunecare a privirii și chiar de leșin. Dacă este afectat sistemul digestiv, pacientul poate prezenta dificultăți la înghițire, greață, vărsături, balonare, constipație și episoade de diaree severă. În cazul afectării organelor sexuale, bolnavului îi este afectată viața sexuală prin lipsa apetitului sexual, a excitației sau a erecției. Atunci când glandele sudoripare și nervii care reglează temperatura corpului sunt afectate, pacientul transpiră mai mult decât de obicei, în special în timpul somnului sau când mănâncă. Când tractul urinar este cu probleme, apar dificultăți ale controlului urinării sau nevoia de a merge des la toaletă. Și ochii pot fi afectați, iar acest aspect este relevant mai ales în ce privește dificultatea de a vedea în întuneric și de a conduce pe timp de noapte.
Neuropatia vegetativă digestivă reprezintă afectarea nervilor care controlează involuntar funcțiile sistemului gastrointestinal. Boala este determinată de o serie de factori printre care acumularea de proteine anormale în organe, care afectează organele și sistemul nervos, dar și bolile autoimune au un rol în declanșarea acestui tip de neuropatie. Diabetul zaharat reprezintă însă un principal factor de risc care determină lezarea graduală a nervilor somatici și autonomi. De asemenea, ciroza biliară primitivă care poate fi asociată cu acumularea de metaboliți toxici, medicamentele folosite pentru tratarea neoplaziilor, boli neurologice cronice sau bolile infecțioase contribuie la rândul lor la declanșarea neuropatiei vegetative. Afectarea nervilor sistemului gastrointestinal poate fi manifestată prin senzația de plenitudine, balonare, sațietate precoce, inapetență, tulburare de tranzit, greață, vărsături, dificultate la înghițire sau dureri în zona epigastrului.
Cele mai eficiente și utilizate teste pentru a verifica problemele digestive sunt testele de golire gastrică.
În tratamentul neuropatiei vegetative digestive este necesară schimbarea dietei și includerea mai multor mese pe zi, dar în cantități mai mici. Este nevoie de o dietă bazată pe mai multe fibre, mai multe lichide, consult stomatologic regulat, dar și administrarea unor medicamente specifice recomandate de medic.
Printre organele care pot fi afectate este și esofagul. Între boala de reflux gastroesofagian și diabetul zaharat de tip 2, a fost depistată o legătură, întrucât pacienții cu diabet acuză frecvent și tulburări gastrointestinale. Rata apariției problemelor gastrointestinale este de obicei mai mare de cinci ani din momentul diagnosticării diabetului, iar cele mai afectate sunt persoanele supraponderale. Cel mai frecvent simptom în boala de reflux gastroesofagian este pirozisul (durere sub formă de arsură în partea superioară a abdomenului), dar și durerea în spatele sternului. Neuropatia vegetativă digestivă poate afecta și stomacul. Gastropareza reprezintă o multitudine de simptome la nivel gastrointestinal, dar și o întârziere a evacuării gastrice. Din această cazuză, în stomac apare fermentația, fapt care duce la o înmulțire a bacteriilor. De obicei, pacienții prezintă și o agravare a diabetului, hiperglicemie și crize glicemice severe. Printre tulburările neurovegetative ale intestinului declanșate de neuropatia diabetică se numără și incontinența anală.
Factorul principal care duce la neuropatia diabetică vegetativă este hiperglicemia, de aceea este foarte important controlul diabetului pentru a preveni tulburările de acest fel.
Material realizat cu sprijinul Societății de Neuropatie Diabetică.
Sursa: Negruțiu D et al. Neuropatia vegetativă a tubului digestiv (În: Neuropatia diabetică, 2016, editori: Băjenaru OA, Serafinceanu C, Marin AF)
www.sanatateatv.ro