Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

În fiecare an, la data de 15 februarie este marcată Ziua internațională a copilului bolnav de cancer, care a fost inițiată în anul 2002 de Childhood Cancer International (numită anterior Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer – ICCCPO).

Ziua internațională a copilului bolnav de cancer promovează o campanie de colaborare la nivel mondial pentru sensibilizarea în ceea ce privește situația copiilor bolnavi de cancer.

Childhood Cancer International (CCI) reprezintă o rețea globală alcătuită din 183 de rețele la nivel local și național alcătuite din organizații din 93 de țări de pe cinci continente, conform site-ului www.internationalchildhoodcancerday.org.

Marcarea Zilei internaționale a copilului bolnav de cancer are la bază convingerea fermă a CCI că fiecare copil cu cancer merită cea mai bună îngrijire medicală și psihosocială posibilă, indiferent de țara de origine, rasă, stare financiară sau clasă socială. De asemenea, pornește de la premisa că multe decese înregistrate la copiii cu cancer ar putea fi evitate dacă se pune un diagnostic exact și în timp util, dacă există acces la un tratament și o îngrijire adecvate și accesibile, la medicamente esențiale de bună calitate.

Marcarea anuală a acestei zile a antrenat alăturarea unor rețele globale și a unor importante instituții, între care SIOP (International Society of Pediatric Oncology), SIOP Europe (European Society of Pediatric Oncologists), UICC (Union for International Cancer Control), IARC (International Agency for Research on Cancer), ICPCN (International Childrens Palliative Care Network ) și CLAN (Caring and Living Among Neighbours).

Și în România există numeroase asociații și organizații care organizează acțiuni pentru marcarea acestei zile. Una dintre cele mai cunoscute este Asociația Little People (www.facebook.com/LittlePeopleRomania), a cărei misiune este îmbunătățirea calității vieții copiilor și tinerilor bolnavi de cancer, prin oferirea unor intervenții psihologice specializate, pe toată perioada spitalizării și după finalizarea tratamentului, contribuind astfel semnificativ la creșterea ratei de supraviețuire.

În 2017 Asociația Little People România a pregătit pentru al patrulea an consecutiv campania de conștientizare ”Zilele Bandanei” (4-15 februarie), care marchează Ziua mondială de luptă împotriva cancerului (4 februarie) și Ziua Internațională a Copilului cu Cancer (15 februarie). În cadrul acestei campanii sunt organizate la nivel național mai multe acțiuni și evenimente cu scopul de a invita publicul larg să își exprime susținerea față de cei care trec prin experiența luptei împotriva cancerului, lozinca fiind ”Port bandana, pentru că îmi pasă!”. Semnificația eșarfei purtată de pacienți atunci când trec prin tratamentul oncologic poate fi transformată într-un simbol al încurajării și solidarității. Purtată pe cap, la gât, la încheietura mâinii, bandana reprezintă un mesaj comun pentru cei care trec prin această luptă: ”Nu e rușinos să purtați bandana, suntem alături de voi!”, se arată într-un comunicat al asociației.

Anul acesta Asociația Little People România organizează activități zilnice pe tema bandanelor, în secțiile de oncopediatrie din țară (Cluj-Napoca, Timișoara, București, Iași, Târgu-Mureș) și din Republica Moldova (4-15 febr.), precum și campanii de strângere de fonduri ”Poartă o bandana. Arată că ești solidar!” (Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș, Craiova, Iași).

În 2006, Asociația Little People România a înființat Clubul Temerarii — comunitatea adolescenților români care au învins cancerul, care numără în prezent peste 400 de membri, fiind cel mai mare grup de sprijin reciproc în rândul adolescenților și al tinerilor adulți afectați de cancer și totodată una dintre cele mai active comunități de acest gen din Europa.