În R. Moldova au fost înregistrate 78 de specii de păsări de apă

În luna ianuarie, în toată lumea s-a desfăşurat Recensământul Internaţional al păsărilor de apă (International Waterbird Census). Pe teritoriul Republicii Moldova această activitate a fost realizată de Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN), care a identificat 78 de specii de zburătoare, transmite MOLDPRES.

Membrii SPPN au înregistrat speciile și efectivele de păsări prezente pe principalele bazine acvatice din ţara noastră: lacurile Manta și Beleu, lacurile Taraclia, Congaz și Comrat din UTA Gagauz-Yeri, lacul Sălaș (piscicola Gura Bâcului), lacul Ghidighici, lacurile de acumulare de la Costești-Stânca și Dubăsari, sectorul superior al fluviului Nistru (Naslavcea-Holoșnița).

Deși majoritatea suprafețelor acvatice au fost înghețate în acea perioadă, echipa de ornitologi care a participat la recensământ a reușit să înregistreze 78 de specii.

“Dintre cele mai numeroase specii înregistrate anul acesta fac parte rațele mari (Anas platyrhynchos), rațele sunătoare (Bucephala clangula), lebedele de vară (Cygnus olor) și rațele moțate (Aythya fuligula). Spre deosebire de anii trecuți, nu au fost observate specii rare, ci doar câțiva oaspeți de iarnă a căror prezență este așteptată în această perioadă: lebădă mică (Cygnus columbianus), rața fluierătoare (Anas penelope), rața pestriță (Anas strepera), ferestraș mare (Mergus merganser), ferestraș mic (Mergellus albellus), șorecar încălțat (Buteo lagopus), erete vânăt (Circus cyaneus), sfrâncioc mare (Lanius excubitor), sturz de vâsc (Turdus viscivorus), cinteză de iarnă (Fringilla montifringilla), aușel cu cap galben (Regulus regulus), mugurar (Pyrhula pyrhula)”, indică Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Toate datele înregistrate în Republica Moldova în timpul Recensământului Internațional al păsărilor de apă au fost adunate într-o listă și vor fi trimise la Wetlands International, coordonatorul mondial al acţiunii.

Acest recensământ a fost inițiat în Europa, în anul 1966, cu scopul de a inventaria speciile de păsări prezente pe timpul iernii în țările din zona temperată, în special pe bazinele acvatice care sunt singurele habitate ce pot găzdui o biodiversitate impresionantă în sezonul rece. În Republica Moldova, Recensământul de iarnă al păsărilor de apă se desfășoară neîntrerupt din anul 2013.