O GEACĂ ROȘIE SFÂȘIATĂ

Klaus Iohannis iese din logica constituțională a președintelui de republică. Vizibil incomodat de tot ceea ce se întâmplă în jurul său, atunci când constată că nu i se dă importanța cuvenită, președintele ajunge să se apere în spatele zidului celei mai importante funcții în stat. Nu vrea să se obișnuiască cu ideea că și președintele greșește, că și el este obligat să dea seamă în fața legii, atunci când își depăşeşte prerogativele constituționale. O astfel de atenționare rămâne fără efect în cazul lui Klaus Werner Iohannis, provocându-i acestuia grave prejudicii morale, dar mai ales de imagine.
Pentru cei obișnuiți să iasă și să protesteze, să facă gălăgie, doar de dragul gălăgiei, demonstrând că nu reușesc să înțeleagă esența protestelor lor stradale, K.W.I. devine nu numai simbolul lor, cât mai ales argumentul pentru care și ei încalcă legea, cu acordul tacit ”de la stăpânire”, găsind în Președinte un aliat declarat, cu geacă roșie, de nădejde și gata oricând să le cauționeze încălcările constante ale legii, doar pentru că doar astfel cred ei că o majoritate de peste 60%, dată de ultimele alegeri generale, poate fi ignorată, ridiculizată și, de ce nu, minimalizată.
Curtea Constituţională a României a devenit singurul soldat rămas în tranșeele legii, să apere constituţionalitatea în România, dar și atitudinea celor investiți de Constituție cu puteri ajunse astăzi, în interpretări bolnave, să dea valori eronate articolelor de lege, astfel încât conceptul de ”președinte jucător” să fie îmbogăţit cu noi prerogative prezidențiale, pe care Constituţia nu le cuprinde.
Astfel, preşedintele nu mai trebuie să dea impresia că este președintele tututor românilor, el având voie să fie pe față președintele unora și judecătorul altora. Cu alte cuvinte, mai puțin și mai pe înțelesul tuturor, președintele se poate manifesta vizibil, constant și virulent ca șef al opoziției politice, atâta timp cât alianţa politică aflată la putere nu-i dă voie să candideze pentru un nou mandate. Președintele actual, Klaus Werner Iohannis, de doi ani se consideră și se comportă ca atare, ca fiind în plină campania electorală pentru prezidențiale. Nici o instituție a statului de drept abilitată să reacționeze nu-i pune piedică, aducându-i aminte că o astfel de abordare îl plasează în postura infractorului, a persoanei care încalcă legea, atâta timp cât lege prevede ca, o astfel de campanie electorală începe doar cu 30 de zile înaintea datei alegerilor.
Există acea stare de imponderabilitate în fața legii, când orice încălcări, de la un anumit nivel al puterii, se auto blochează în zona lipsei de reacție, a intimidării, a autoconservării. Toți știu că ceea ce face KWI nu este legal, dar nimeni nu reacționează ferm. Toți se ascund în corcoduș în locul tăierii răului de la rădăcină. Funcția de preşedinte de republică nu este deasupra legii. Oricând o decizie a Curții Constituționale, care nu este aplicată deîndată, poate fi subiect de dosar penal pentru ocupantul funcției de la Cotroceni. Parlamentul poate fi acuzat, la rândul său, de favorizarea infractorului dacă legea îl abilitează cu astfel de reacții, abandonate la marginea intimidărilor multiple.
Faptul că #rezist a ajuns ”garda căpitanului” care acționează oridecâte ori acesta este în pericol, prin tot felul de acţiuni agresive, violente, care exced legea, nu este o soluție de luat în seamă, cum de fapt nu poate fi un argument care să mențină pasul înapoi al celor chemați de lege să reacţioneze în vederea apărării valorilor democrației și ale statului de drept. Jandarmii ar trebui să facă cursuri la fără frecvență la Paris, acolo unde nimeni nu mai strigă de ceasul morții soarta vestelor galbene, care pur și simplu sunt măcelărite de zeci de zile de jandarmii francezi, pentru că încalcă legea.
La noi, trebuie să ne cerem scuze celor care ignore norma de drept și să le facem loc să trecă dincolo de ce prevede respectarea legii și a drepturilor fundamentale ale cetățeanului. Să le dăm lor voie să instaureze anarhia și disprețul față de majoritatea politică, mutând lupta de idei care contează, care produce efecte, din Parlament în piețele publice, acolo unde există o geacă roșie care a fost transformată în drapelul #rezist. Atât a mai rămas din Klaus Werner Iohannis, o geacă roșie sfâşiată de cei care ar fi vrut să o protejeze.
ADI CRISTI