Alegeri în Republica Moldova: Ultima zi când pot fi făcute publice rezultatele sondajelor de opinie cu tematică electorală

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a atenţionat că luni, 18 februarie, este ultima zi când pot fi făcute publice rezultatele sondajelor de opinie cu tematică electorală. Potrivit Codului Electoral al republicii, rezultatele acestor sondaje pot fi date publicităţii cel târziu cu 5 zile înainte de ziua alegerilor, informează Radio Chişinău.

În perioada electorala, orice sondaj de opinie privind preferinţele politice ale alegătorilor poate fi efectuat numai cu condiţia înştiinţării prealabile a Comisiei Electorale Centrale.

Totodată, în ziua scrutinului, până la închiderea secţiilor de votare, se interzice difuzarea în mass-media de materiale despre numărul de voturi întrunite de concurenţii electorali şi despre şansele acestora, precum şi rezultatele exit-poll-urilor.

Comisia Electorală Centrală a mai anunţat că luni, 18 februarie, la ora 10:00, va începe tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripţiile electorale uninominale.

Potrivit unui ultim sondaj dat luni publicităţii luni de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) ar acumula aproximativ 43% din voturi la alegerile parlamentare, pe lista naţională, fiind urmat de Partidul Democrat (PDM) cu 17% şi de Blocul electoral ACUM, cu 14 la sută. Alte formaţiuni politice nu ar trece pragul electoral de 6%. Totodată, aproximativ 12,5% din respondenţi nu au oferit niciun răspuns.

De asemenea, potrivit sondajului, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se bucură de cea mai mare încredere a populaţiei, fiind urmat de copreşedinta Blocului ACUM, Maia Sandu, şi de premierul Pavel Filip, potrivit datelor sondajului realizat la comanda filialei din Republica Moldova a unei instituţii de educaţie electorală din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI). AGERPRES