Breaking News

Au început lucrările de construcție a interconectorului Ungheni-Chișinău

Lucrările de construcție a interconectorului Ungheni-Chișinău au fost lansate astăzi. Acestea au început cu edificarea unui complex operațional situat în apropiere de Universitatea Agrară de Stat, comunică MOLDPRES.

Complexul operațional Vestmoldtransgaz amplasat pe o suprafață de peste patru hectare va fi format din șase corpuri de imobile: clădirea principală de dispecerat și comandă, hala industrială cu atelier mecanic și depozit, clădire poartă, clădire laborator, clădire pompe PSI.

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a declarat că gazoductul cu o lungime de 120 km va putea asigura întreaga țară cu volumul necesar de gaze naturale. „Astăzi facem al doilea pas către securitatea energetică a Republicii Moldova. După mulți ani în care cu fiecare pas către vest prețul la gaz a fost folosit pe post de sperietoare de către cei care îl livrau în Moldova, ne apropiem de ziua când asta nu se va mai întâmpla. Țara noastră va putea lua decizii în beneficiul cetățenilor fără a risca pericole și asta pentru că există o sursă de alternativă. Astfel se produce unirea: prin interconectarea infrastructurii, prin proiecte strategice. Astăzi, aici, prin conexiunea la sistemul românesc de gaze, țara noastră se conectează la sistemul european de gaze. România conectează R. Moldova la Europa”, a afirmat Filip.

Viceprim-ministrul României, Ana Birchall a declarat că aceasta este o zi istorică. Oficialul a reiterat angajamentul României de a continua demersurile practice de susținere a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Directorul general „Transgaz”, Ion Sterian, a declarat că în lucrări vor fi investite 93 de mln de euro și a afirmat că Transgaz „are asigurată sursa de finanțare”. Sterian a adăugat că lucrările ar putea fi finalizate până la sfârșitul acestui an, deși contractul prevede încheierea acestora în termen de 23 de luni. „La finalizarea acestei investiții, În Republica Moldova se creează condiții de formare a unei piețe concurențiale a gazelor, ceea ce este în beneficiul consumatorului final și al economiei în general. Sursele de gaze pentru Republica Moldova vor fi multiple începând cu anul viitor”, a conchis directorul general al „Transgaz”.

Contractul de privatizare a ÎS „Vestmoldtransgaz” de către compania românească „Transgaz” a fost semnat la 28 martie 2018. Conducta Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri și capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în Republica Moldova. Rețeaua de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău reprezintă faza a II-a din proiectul de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău.