Persoanele cu diabet ar putea avea în curând un nou mod de a îmbunătăţi producţia de insulină. O dietă vegană poate îmbunătăţi secreţia de insulină şi hormoni incretinici în cazul persoanelor cu diabet de tip 2, potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients, relatează joi UPI.
„Având în vedere creşterea numărului de persoane cu diabet şi cea a costurilor la insulină, acest studiu ne oferă speranţa că există o soluţie la îndemână: alimentele din farfuriile noastre”, a declarat Hana Kahleova, director de cercetare clinică la Comitetul Medicilor pentru o Medicină Responsabilă din Washington şi autor al studiului.
În timpul studiului de 16 săptămâni, participanţii au mâncat fie burgeri din tofu, fie burgeri din carne, având aceeaşi cantitate de calorii şi raport de nutrienţi.
Cercetătorii afirmă că burgerii din tofu au îmbunătăţit secreţia de insulină postprandială a participanţilor mai mult decât burgerul din carne. Dieta vegană a îmbunătăţit de asemenea funcţia beta-celulară, care sintetizează, reţine şi eliberează insulina.
Acest lucru este important deoarece în mod normal diabetul dăunează funcţiei beta-celulare la persoanele cu această afecţiune. Pe de altă parte, hormonii incretinici contribuie la creşterea secreţiei de insulină în timpul mesei şi reduc nivelurile de glucoză din sânge în organism.
Această cercetare susţine un studiu de 16 săptămâni de anul trecut, care arată că o dietă vegană poate îmbunătăţi rezistenţa la insulină şi funcţia beta-celulară la adulţii supraponderali.
Asociaţia Americană de Diabet afirmă că 114 milioane de adulţi din SUA au diabet sau prediabet.
„Rezultatele întăresc dovada că o dietă vegană ar trebui considerată un tratament de prim-plan pentru diabetul de tip 2”, a spus Kahleova. AGERPRES