Planul naţional pentru hepatite va deveni operaţional din luna mai

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat marţi că Planul naţional pentru hepatite va deveni operaţional din luna mai şi va cuprinde atât obiective, cât şi direcţii de acţiune.

„MS are un Plan naţional pentru hepatite, care va deveni operaţional din luna mai anul acesta. Va cuprinde anumite obiective şi direcţii de acţiune. În acest domeniu hai să spunem că facem destul de mult”, a declarat ministrul, la Institutul Clinic Fundeni.

Sorina Pintea a afirmat că există aproximativ 170 de pacienţi care nu răspund la tratamentul actual pentru hepatita C, însă pentru aceştia vor fi achiziţionate tratamente „ţintit”.

„Există o marjă de aproximativ 170 de pacienţi care nu sunt complianţi la tratamentele pe care le avem, dar noi am modificat anul trecut legislaţia astfel încât putem achiziţiona medicamente ţintit pentru pacienţii care nu răspund tratamentului pe care îl achiziţionăm în acest moment. Fiind achiziţii pe contracte cost-volum, putem să includem pacienţii în program. (…) Ministerul Sănătăţii a demarat deja discuţiile cu cei de la Casa Naţională pentru introducerea acestui tip de tratament necesar unei marje de pacienţi care nu răspund la tratamentul clasic”, a arătat reprezentantul MS.

Teste rapide şi consumabile necesare vor fi oferite pacienţilor care apelează la secţiile clinice ale Institutului Fundeni, Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Octavian Fodor” Cluj-Napoca, la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi şi la Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie Timişoara, în cadrul unui proiect integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecţii cu risc crescut de hepatită C.

Proiectul se adresează unităţilor medicale din România şi are ca obiectiv principal punerea în practică la nivel instituţional în România a Strategiei globale de sănătate de eliminare a hepatitelor virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei până în anul 2030. În acest sens, vor fi oferite teste rapide şi consumabilele necesare pentru ca orice pacient care accesează secţiile clinice ale acestor spitale să poată fi testat, iar pacienţii depistaţi ca infectaţi cu VHC să fie imediat evaluaţi şi trataţi.

Aproximativ 300.000 de teste rapide vor fi utilizate până la finalul anului.

Proiectul este dezvoltat de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni şi Centrele de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Romanian Association for Liver Diseases (RoALD) şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.

Proiectul se derulează în contextul în care România are cea mai mare prevalenţă a infecţiei VHC din Europa (2,5%), cu peste 550.000 de persoane viremice. AGERPRES