În agitația diurnă care ne implică intervine un fapt ce nu poate fi ignorat, chiar dacă, în aparență, el nu face altceva decât să conserve un gând parșiv, ce ține mai mult de diviziunea regional a mentalităților mioritice. Una dintre acestea nu poate fi alta decât aceea prin care se tot încearcă cucerirea puterii în haită. Astăzi vorbi despre haita teleormăneană sau mai generalizat haita sudistă munteano oltenească.
Mi-a atras atenția observația unui lider PSD referitoare la Tudorel Toader, mai precis la vitezele cu care acesta lucrează: ”încet, încetişor și pi loc”.
Claudiu Mandea, șeful comisiei SRI care, printre altele , în ceea ce privește viteza și eficiența cu care dumnealui a acționat în cazul Laura Codruța Kovesi, în postura acesteia de a ignora invitația la comisia SRI pentru a răspunde la întrebări, I se mai potrivește o viteză, tot moldovenească, dar care este rezervată celor care au gâtul lung și stau la Craiova, doar pentru a descoperi un nou post de ministru ce poate fi prădat. Această viteză se numește, ”Răzămat”, în timp ce Claudiu Mandea sărea la gâtul ministrului Justiției, numai ce sloboade porumbelul „O spun foarte clar. Dacă era moțiunea la Senat, putea să îmi spună și CEx-ul și grupul PSD și domnul Dragnea și oricine, eu aș fi votat moțiunea. Și nu pentru textul moțiunii și ciudățenile opoziției. Dar cred că domnul Toader are nevoie să se trezească.” Cred că doar emoțiile nunții l-au făcut pe acest învățăcel să-și dea singur cu tesla în ouă, fără a exagera cu nimic, în cele ace privește limbajul sau profunzimea remarcei. Băiețelul din Bănie ar trebui să ceară meditații plătire lui Tudorel Toader, în ceea ce privește eficiența și acțiunea, atâta timp cât, în doar doi ani de ministeriat, Tudorel Toader a reușit să pună Justiția pe drumul cel bun, pe drumul european, pentru ca cicisbeii din echipa lui Mandea să nu mai creadă că în Moldova este un post numai bune pentru ei, olteni și răgățeni din poftă-n poftă și până-n pofta ce-a poftit!. Poate nu este bine să jignim provinciile cu astfel de indivizi, lipsiți de caracter și mai ales de neuroni activi, care să se înțeleagă între ei. Acum, că tot veni vorba de neuroni, cred că indivizi din categoria Mandea, Dragnea, nu mai au de mult neuroni prietenoși, fiind pur și simplu blocați între etaje, nutrind doar speranța că se va mai prăbuși construcția să poată și ei să ajungă cu picioarele pe pământ.
S-a trezit și mirele pe marginea patului să emită o cugetare de ținut minte, uitând că astfel de momente sunt pândite de biografi doar pe patul morții și nicidecum pe patul nopții nunții. La nuntă ca la nuntă, mai ales la cele oltenești când dacă ar fi să-ți aștepți rândul la vorbit, slabe sunt șansele ca acesta să-ți vină prea curând, atâta timp cât, de regulă, al doilea cuvântător trebuie să fie pregătit după vreo 20 de ore de leorbăit al celui care s-a înscris primul la cuvânt. O nuntă la olteni ține de la naștere și până la ”Domnul să-l ierte”, dacă ar fi să ne luăm după obiceiul creștinesc de a-ți respecta aproapele și de a fi răbdător cu ascultarea.
Noroc că oltenii sunt iuți de limbă și slabi de ureche, astfel încât nu prea mai interesează ce spun. Este un fel de sinagogă oltenească întregul teritoriu în care ești imediat tras în poză pentru a ți se elibera un pașaport de oltean, singurul document care îți acordă imunitate dacă stai cinci minute fără ca să vorbești și tu, acolo un fusei sau un văzui, un spusei sau un făcu șau un fu! Toți vorbesc și nimeni nu ascultă. Oltenii lui Claudiu Mandea au rezolvat numai pe jumătate marea lipsă a democrației românești, în ceea ce privește răbdarea de a-l lăsa pe cel de lângă tine să vorbească și el. În Craiova și prin împrejurimi, atât cât poate să fie valabilă țidula de oltean nu numai că toți vorbesc, dar tuturor nu le prea pasă de ceea ce spun alții. Am foarte mulţi prieteni olteni. Oameni dintr-o bucată de praz și o gură largă de zaibăr, numai buni de pus la tristețe pentru a se vindeca miraculos. Aceștia, trebuie să recunosc, nu sunt politicieni. Poate observațiile de mai sus sunt valabile doar pentru politicieni: În rest, oamenii de cultură de exemplu, chiar și din Craiova, sunt surprinzător de tăcuți, atunci când cel de lângă ei vorbeşte și extrem de volubili în momentul în care sunt rugați să spună și ei câte ceva, nu neapărat despre ieșeni.
Revenind la Tudorel Toader, la bulversarea pe care ministrul Justiției a produs-o în societate e semnul prin care poate fi democrației eficient tratamentului contra infecției, ce era cât pe ce să de în septicemie, la nivelul statului de drept.
Dacă cineva își poate aroga meritul că ne-a salvat de la moarte sigură în brațele democrației, acel cineva nu poate fi altul decât Tudorel Toader. Urlă împotriva lui doar cei care și-au pierdut beneficiile acestui tip de regim democrat, în care unii au dorit să fie mai presus de lege, iar alții fără voia lor au înfundat pușcăria, doar pentru că erau nevinovați!
ADI CRISTI