Breaking News

MAE salută alegerea României ca vicepreşedinte al Consiliului Executiv al OIAC

Barna, despre iniţiativa ‘Fără penali în funcţii publice’: Depunem la CCR cele 850.000 de semnături validate

Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea României în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), decizie adoptată joi de plenul celei de-a 90-a sesiuni a Consiliului Executiv al OIAC.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, ţara noastră va ocupa această poziţie timp de un an, începând cu 11 mai 2019, când devine membru al Consiliului Executiv al OIAC pentru doi ani.

„Alegerea în această funcţie reflectă aprecierea de care se bucură România la nivelul Organizaţiei, precum şi sprijinul concret oferit activităţilor OIAC în ultimii ani. Totodată, este o recunoaştere a potenţialului României de a contribui la consolidarea şi promovarea rolului OIAC în cadrul sistemului instituţional internaţional în sfera dezarmării. Ca vicepreşedinte al Consiliului Executiv al OIAC, România va continua să susţină activ eforturile vizând întărirea capacităţii Organizaţiei de a răspunde provocărilor actuale din domeniul armelor chimice şi de a implementa cât mai eficient Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice din perspectiva dezideratului său primordial – eliminarea armelor chimice la nivel global”, se arată în comunicatul citat.

În calitate de organizaţie de implementare a Convenţiei privind Interzicerea Armelor Chimice, OIAC reuneşte 193 de state membre. De asemenea, 98% din populaţia globală se află sub protecţia Convenţiei, iar 96% din arsenalul de arme chimice declarate de statele posesoare au fost distruse sub supravegherea OIAC.

Consiliul Executiv al OIAC este format din 41 de state membre, supervizează activităţile Secretariatului Tehnic al Organizaţiei şi este responsabil de promovarea implementării eficiente şi a respectării Convenţiei. România a mai ocupat funcţia de Vicepreşedinte al Consiliului Executiv al OIAC în perioada mai 2000 – mai 2001.

Convenţia este primul tratat internaţional din domeniul dezarmării care prevede eliminarea completă a unei întregi categorii de arme de distrugere în masă. Documentul a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997, iar depozitarul său este Secretarul General al ONU.

România a semnat Convenţia privind interzicerea armelor chimice în prima zi de la deschiderea ei spre semnare, la 13 ianuarie 1993, şi a ratificat-o la 9 decembrie 1994 (prin Legea nr. 125/1994), instrumentele de ratificare fiind depuse la Secretarul general ONU, la 15 februarie 1995. Convenţia a fost implementată în România prin Legea nr. 56/1997, completată şi modificată în 2004.

Datorită eforturilor depuse în eliminarea armelor chimice, OIAC a primit în 2013 Premiul Nobel pentru Pace. AGERPRES