Cultura

Salonul Cărţii de la Paris

Play

Cel mai mare eveniment literar din Franţa – Salonul Cărţii de la Paris (Livre Paris) – este inaugurat joi seara, având pentru prima dată ca invitat de onoare un continent, Europa, şi nu o ţară, cum a fost cazul în fiecare an până acum, relatează AFP.

În 2018, pentru al doilea an consecutiv, vânzările de carte au scăzut, înregistrând cel mai mare declin din ultimii zece ani, a informat în luna februarie revista Livres Hebdo. Primele cifre pentru anul 2019 nu sunt nici ele mai încurajatoare.

Cu toate acestea, un studiu comandat de Centrul Naţional de Carte arată că francezii iubesc lectura şi ar dori să citească mai mult dacă ar avea mai mult timp liber.

Pentru a încerca să seducă aceşti cititori, mai mult de 3.000 de autori, între care Michel Bussi, scriitorul cu opt milioane de cărţi vândute, dar şi italianul Erri de Luca, spaniolul Javier Cercas şi turcul Orhan Pamuk sunt de aşteptaţi până luni la Paris pe scena salonului sau la standurile editurilor lor.

Pentru prima dată de la crearea salonului în 1981, organizatorii au ales să pună în centrul atenţiei un continent, mai degrabă decât o anumită ţară.

„Acest proiect fără precedent evidenţiază dinamismul publicării europene. Publicul poate merge de la o descoperire la alta şi, de asemenea, prin ochii autorilor, se poate confrunta cu problemele politice şi sociale care animă continentul nostru”, a declarat directorul salonului, Sebastien Fresneau.

Printre ţările invitate de pe scena europeană se numără Germania, Belgia, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Rusia, Slovenia şi Ucraina. Totuşi deschiderea către lume nu se va limita la Europa, astfel că, Sultanatul Oman va avea statut de invitat special, iar capitala slovacă Bratislava va fi oraş invitat de onoare.

România participă sub sloganul „2019 – L’année de la Roumanie en Europe/Anul României în Europa”, cu aproximativ 35 de edituri şi cu o serie de evenimente organizate la standul Institutului Cultural Român, potrivit www.icr.ro.

Printre invitaţii de marcă, personalităţi ale culturii române, ce vor figura la standul românesc de la Livre Paris, se numără: Dinu Flămând, Adriana Babeţi, Ioana Pârvulescu, Matei Vişniec, George Banu, Lucian Vasilescu, Cosmin Perţa, Stelian Tănase şi George Arion.

De asemenea, la dezbaterile organizate la stand vor participa scriitori români şi străini, traducători, editori francezi şi români, între care: Ana Antonescu (Editura Corint), Olimpia Verger (Editions des Syrtes), Bogdan Hrib (Editura Tritonic), Nicolas Faroux (Editions L’Harmattan), Michel Carassou (Editions Non Lieu), traducătorii Cristian Fulaş, Nicolas Cavailles, Florica Courriol, Nicolae Tzone şi Ovidiu Enculescu (Editura RAO).AGERPRES

Related Articles

Back to top button