Producătorii de fructe din Moldova solicită susținerea autorităţilor
Mărirea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, intensificarea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru majorarea cotelor la exportul de prune și struguri, inclusiv negocierea unor cote de import a merelor, fără taxe, cu Republica Arabă Egipt, asigurarea numărului suficient de autorizații de transport, precum și aprobarea Programului „Mere în școli” – sunt câteva din măsurile propuse de Asociaţia “Moldova Fruct” pentru susţinerea producătorilor autohtoni, transmite MOLDPRES cu referire la surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).
Potrivit Asociaţiei, este la fel de importantă susținerea statului la certificarea producătorilor agricoli, conform standardelor de calitate, precum și facilitarea accesului la apă pentru irigare, inclusiv compensarea pierderilor provocate de înghețurile târzii din aprilie 2017.
Aceste soluţii au fost identificate la Adunarea generală a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”. Membrii organizaţiei au aprobat o rezoluție, care a fost prezentată recent ministerului de resort.
”Vom discuta cu instituțiile abilitate asupra instituirii unui cadru eficient pentru dezvoltarea infrastructurii de monitorizare a calității, inofensivității şi trasabilității fructelor atât pentru export, cât şi pentru piaţa internă, astfel încât să vedem în rețelele de magazine din țară fructe autohtone sănătoase, calitative și frumos ambalate. De asemenea, până la începutul unui nou an școlar vom elabora Regulamentul privind achiziţionarea merelor, direct de la producători, şi distribuirea gratuită a acestora în şcoli, iar pe parcurs, ne vom convoca ori de câte ori va fi necesar pentru a soluționa problemele abordate de producători”, a declarat ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc.
MADRM a desfăşurat mai multe acţiuni pentru susţinerea producătorilor autohtoni. Astfel, pe parcursul toamnei trecute, în diferite sectoare ale capitalei au fost organizate iarmaroace, iar fermierii locali au beneficiat de spaţiu gratuit pentru a-şi comercializa marfa. De asemenea, pe 24 martie, în Scuarul Catedralei din centrul capitalei va avea loc un târg cu genericul “Ia Moldova acasă”. La iarmaroc, producătorii din ţară vor vinde struguri la ladă, cu preţul anunţat de cel puţin 5 lei per kilogram.