Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că fiecare manager de spital trebuie să se preocupe de îmbunătăţirea condiţiilor pentru pacienţi şi că, „din acest moment”, va analiza fiecare spital în parte.
„Investiţia pe care am văzut-o astăzi aici, la Spitalul Parhon, are o valoare relativ mică, (…) dar dă semnalul că fiecare manager de spital, fiecare echipă managerială trebuie să se preocupe de ceea ce înseamnă îmbunătăţirea condiţiilor pentru pacienţi, dotarea cu aparatură medicală, atâta vreme cât există această necesitate. (…) Am venit aici ca să dau un semnal pentru că în această perioadă, văzând atât de multe spitale, cunoscând atât de mulţi manageri, am ajuns la concluzia că e responsabilitatea Ministerului Sănătăţii şi a ministrului Sănătăţii să se preocupe inclusiv din acest punct de vedere de nevoile pacienţilor. Ceea ce se întâmplă astăzi la Parhon poate fi considerat un început. Din acest moment, ministrul Sănătăţii va merge în fiecare spital, va analiza fiecare spital, astfel încât, la sfâşitul mandatului sau la sfârşitul unei perioade determinate, fiecare spital să arate cel puţin aşa cum arată spitalul pe care l-am condus înainte de a veni ministru al Sănătăţii”, a afirmat Sorina Pintea, la redeschiderea Secţiei de endocrinologie pediatrică din cadrul Institutului Parhon.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, secţia a fost reamenajată din fondurile proprii ale Institutului Parhon, investiţia fiind în valoare de 229.000 de lei. În cadrul lucrărilor de reparaţii şi reamenajare au fost refăcute instalaţiile sanitare, grupurile sanitare, au fost înlocuite saltelele, geamurile şi suprafeţele. Cele 11 saloane au un design nou, adecvat pentru micii pacienţi. Cele 40 de paturi din această secţie sunt deservite de cinci medici, 15 cadre medii şi auxiliare. Pe secţie se fac anual 3.200 de internări în spitalizare de zi şi continuă, precizează MS.
„Anul acesta am spus că va fi anul mamei şi copilului. Bineînţeles că MS va sprijini cu investiţii şi Spitalul Parhon şi celelalte spitale din ţară, nu numai secţiile de pediatrie, dar secţiile de pediatrie îndeosebi. Am lansat programe de sănătate care vizează mama şi copilul şi ne îndreptăm încet spre normalitate”, a declarat Sorina Pintea.
Ea a menţionat că o mare problemă a spitalelor din România este faptul că nu există spaţii pentru arhivă. Ea a precizat că o parte dintre documentele medicale se păstrează nelimitat, iar o altă parte pentru un termen de 10 până la 30 de ani. AGERPRES