Nordul Thailandei, şi în special Chiang Mai, al doilea oraş din regat, sunt afectate de câteva săptămâni de un episod sever de poluare, cauzat de arderile de pe terenurile agricole, dar şi de intensificarea traficului rutier şi de creşterea numărului de termocentrale, informează AFP marţi.
Cu un indice de calitate a aerului de 364, considerat drept „extrem de riscant”, Chiang Mai, o destinaţie extrem de populară în rândul turiştilor, era marţi zona metropolitană cea mai poluată a lumii, devansând Delhi, aflat pe locul al doilea, potrivit site-ului Air Visual.
Nivelurile de particule fine PM 2,5, cele mai dăunătoare, deoarece pătrund adânc în plămâni, se plasează de trei săptămâni la 250-350 micrograme pe metru cub în mai multe zone ale regiunii – fiind de 10 ori mai mari faţă de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
„Aceste praguri nu au fost niciodată egalate în nordul ţării. Cu excepţia, probabil, a anului 2007, însă la acel moment nu existau senzori independenţi”, indicat Olivier Evrard, specialist pe Thailanda la Institutul de cercetare pentru dezvoltare.
Autorităţile explică această poluare prin incendiile de vegetaţie provocate de fermieri care, în acest moment al anului, ard parcele din zonele muntoase pentru a le putea cultiva ulterior.
Nouă provincii nordice sunt afectate de acest episod sever de poluare.
În acest an, ca în fiecare an începând cu 2014, incendierile parcelelor agricole sunt interzise de la mijlocul lunii februarie până la sfârşitul lunii aprilie în încercarea de a reduce poluarea, însă practica continuă.
Experţii indică, de asemenea, că agricultura intensivă produce tot mai multe deşeuri agricole. Ele sunt arse, iar fumul provenit de la acestea se adaugă poluării.
La sfârşitul lunii ianuarie, Bangkok-ul a fost afectat de un episod sever de poluare, autorităţile fiind nevoite să solicite închiderea şcolilor timp de trei zile. AGERPRES