BNM a ridicat regimul de supraveghere intensivă la Moldova-Agroindbank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis astăzi revocarea măsurilor prescrise în perioada supravegherii speciale a Moldova-Agroindbank, informează MOLDPRES.

BNM precizează că decizia a fost luată după ce s-a constatat că banca asigură transparentizarea structurii acționariatului, urmare a achiziționării a 43,1 la sută din capitalul social de către HEIM PARTNERS LIMITED, format dintr-un consorțiu internațional de investitori, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Invalda INVL, Horizon Capital. În același timp, din 21 martie 2019 a început exercitarea mandatului Consiliului Moldova-Agroindbank în componența aleasă prin hotărârea Adunării generale ordinare anuale a acționarilor băncii.

În perioada anilor 2016–2019, a fost asigurată creșterea activelor, capitalului și profitului băncii. Concomitent, rata creditelor neperformante a descrescut, iar banca a realizat acțiunile incluse în planurile de remediere prescrise anterior de către BNM.

Moldova-Agroindbank a fost plasată în supraveghere specială pe 11 iunie 2015 din cauza neregulilor stabilite atunci de către Banca Națională. Ulterior, regimul de supraveghere specială a fost înlocuit cu supravegherea intensivă (4 octombrie 2016), urmare a modificărilor legislative.

BNM a obligat în 2016 două grupuri de acționari ai Moldova-Agroindbank, care au acționat concertat și au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime de 41,09 la sută, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale, să înstrăineze în termen de trei luni acțiunile achiziționate. Deoarece acțiunile menționate nu au fost înstrăinate în termenele stabilite, acestea au fost anulate și emise altele noi, ca urmare un pachet de 41,09 la sută din acțiuni au fost expuse de mai multe ori la vânzare.

Consorțiul internațional de investitori (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Invalda INVL, Horizon Capital) a devenit, în octombrie 2018, proprietarul pachetului de 41,09 la sută din acțiunile Moldova-Agroindbank, după ce a câștigat licitația și a semnat contractul de vânzare-cumpărare cu Agenția Proprietății Publice. Pachetul de acțiuni a fost achiziţionat prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei la preț de aproximativ 451 milioane de lei. Ulterior, investorii au mai cumpărat acțiuni, mărindu-și participația la 43,1%.

Potrivit Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Moldova-Agroindbank este lider în clasamentul performanței bancare.