22 aprilie 2019 / Ștefania Doroftei
România are cele mai multe cazuri de hepatită C din Uniunea Europeană. Numărul românilor infectați cu virusul hepatitei C depășește 500.000 de cazuri, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În România sunt înregistrate și multe decese provocate de ciroze care au drept cauză virusul hepatitic C. Diagnosticul tardiv și întârzierea acordării tratamentului poate agrava boala și se poate ajunge chiar la cancer hepatic. Pentru a veni în sprijinul pacienților, dar și pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, autoritățile fac eforturi atât pe plan național cât și la nivelul Uniunii Europene.
Personalități din domeniul medical, echipe de experți, parlamentari, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, dar și pacienți se reunesc miercuri, 24 aprilie, la București, în cadrul summit-ului RoHepat. Evenimentul va fi organizat de Point Public Affairs împreună cu Comisia pentru sănătate publică din Senat, platforma europeană de advocacy „Friends of the Liver”, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România și European Liver Patients Association. Reuniunea este o dezbatere interactivă, centrată pe problematicile naționale, regionale și europene ale eliminării hepatitelor virale.
De altfel, în Strategia națională de sănătate 2014-2020, hepatita C reprezintă o prioritate de sănătate publică. În luna mai va fi lansat planul-cadru național de control al hepatitelor virale, un document strategic care poate genera schimbări în privința modului de acțiune prin implementarea schemelor de vaccinare, testare și diagnosticare, îngrijire și tratament.
Ro Health Review și SănătateaTV.ro sunt parteneri media ai RoHepat Summit.