Traian Băsescu a declarat că PSD-ALDE duce de peste doi ani un război pentru a pune sub control politic justiţia, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu dorind salvarea selectivă a propriei clientele de partid. El a precizat că nu mai e mult până coaliţia va „reuşi” activarea Articolului 7.
„Un război cu trei tabere care are ca victime România, românii şi justiţia. De mai bine de doi ani, subiectul care domină dezbaterea publică în România este justiţia. Alianţa PSD – ALDE atacă zilnic justiţia sub sloganul «justiţie până la capăt».
Este un slogan la adăpostul căruia Dragnea şi Tăriceanu duc un adevărat război pentru a pune sub control politic justiţia. Cei doi lideri ai puterii au în vedere şi salvarea selectivă a propriei clientele de partid. Extrem de preţioase în această bătălie sunt protocoalele SRI cu justiţia şi exemplele credibile şi tot mai multe de erori şi abuzuri ale unor procurori şi judecători, apărute în spaţiul public”, a scris Traian Băsescu, miercuri, pe Facebook.
Acesta a adăugat că de cealaltă parte se situează liderii PNL şi USR, Ludovic Orban şi Dan Barna, care se opun ferm oricăror modificări în domeniul justiţiei.
„De cealaltă parte, utilizând ca declanşator celebra ordonanţă 13/2017, partidele de opoziţie, conduse de Orban şi Barna, plus strada, nu contenesc în a se opune vehement oricărei modificări a legilor justiţiei, dar şi a codurilor penale. Pentru ei, justiţia este perfectă şi nimic nu trebuie schimbat, chiar dacă sunt zeci de decizii ale CCR care obligă la modificarea unor articole din CP şi CPP şi două directive ale UE cu privire la prezumţia de nevinovăţie, respectiv confiscarea extinsă, care trebuiau introduse în coduri încă de anul trecut”, a explicat Băsescu.
De asemenea, fostul preşedinte acuză reprezentanţi ai sistemului judiciar că s-au implicat în „câmpul de bătălie”.
„La rându-i, justiţia, prin diverşi procurori, judecători şi asociaţii ale magistraţilor, având ca lideri pe Augustin Lazăr, dar şi membri ai CSM, a intrat şi ea pe câmpul de bătălie, uneori din dorinţa de a-şi acoperi propriile păcate, alteori pentru a-şi creşte sau pentru a-şi prezerva puterea şi influenţa în relaţia cu politicul. Din păcate, de prea puţine ori, magistraţii s-au implicat constructiv şi fără aroganţă în a sprijini necesarele corecţii vizând legile justiţiei sau modificarea codurilor penale”.
Băsescu spune că dacă exista înţelepciune şi onestitate, cele trei puteri, prin reprezentanţii lor, se aşezau la discuţii.
„Ca o dovadă că ţara a fost «bine servită» de cele trei tabere beligerante, concluziile conflictului sunt următoarele: 1. Se menţine MCV-ul pentru România. 2. România nu intră în Spaţiul Schengen. 3. Românii au tot mai puţină încredere în justiţie. Iar dacă cele trei tabere vor să obţină «succes deplin», soluţia este să continue a-şi trâmbiţa dezinformările în exterior şi la ambasade. Nu mai este mult şi vor «reuşi» activarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona. Ăsta da succes. Am înfrânt!”, a mai scris fostul preşedinte, acum candidat la europarlamentare.
Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.
Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimţământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate şi majoritatea absolută a deputaţilor.MEDIAFAX