Premierul Pavel Filip a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la crearea Consiliului Europei

Prim-ministrul Pavel Filip i-a adresat astăzi un mesaj de felicitare Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la crearea Organizației, a relatat pentru MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a guvernului.

„Construit pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial și ghidat de ideea unei păci de lungă durată, Consiliul Europei a devenit o adevărată casă a democrației, a statului de drept și a drepturilor omului. A fost întotdeauna un partener de încredere al țării noastre. Prin instituțiile sale, inclusiv Comisia de la Veneția, a contribuit la procesul de formare și consolidare a Republicii Moldova ca stat”, se spune în mesajul semnat de premierul Pavel Filip.

Șeful executivului a precizat că aderarea țării noastre la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în 1997, este la fel de importantă. În prezent, societatea noastră nu-și poate imagina lipsa accesului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care este cel mai eficient mecanism pentru protecția drepturilor omului în lume.

De-a lungul anilor, Republica Moldova a devenit parte la 92 de tratate ale Consiliului Europei, care reglementează cele mai diverse domenii: combaterea torturii, protecția drepturilor sociale și ale minorităților naționale, lupta împotriva corupției, a spălării banilor și a traficului de ființe umane, protecția datelor personale.

„Apreciem implementarea curentă a Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020, care este cel de-al doilea document-cadru de acest gen, precum și programele de cooperare dedicate reformelor orientate spre îmbunătățirea procesului de guvernare la toate nivelurile”, se mai arată în mesajul semnat de Pavel Filip.

Consiliul Europei a fost fondat la 5 mai 1949 și este cea mai mare organizaţie de pe continent în ceea ce priveşte protejarea drepturilor omului, a democraţiei şi a statului de drept. Acesta include 47 de state membre, dintre care 28 fac parte din blocul comunitar. Republica Moldova a aderat la organizaţie la 13 iulie 1995.