Curtea de Conturi îşi poate utiliza experienţa şi competenţele pentru a contribui la consolidarea cadrului legislativ în domeniu, a declarat marţi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, prezent la conferinţa „Inovarea în domeniul auditului la nivelul Uniunii Europene şi creşterea rolului de îndrumare al Instituţiilor Supreme de Audit în beneficiul societăţii”.
„Uniunea Europeană are nevoie acum, poate mai mult decât oricând, de încrederea cetăţenilor săi, de certitudinea acestora că la nivelul fiecărui stat membru resursele financiare sunt cheltuite eficient pentru obiective clare şi care generează rezultatele aşteptate, iar instituţia supremă de audit a fiecărui stat membru este cea care joacă rolul de gardian independent al intereselor financiare ale cetăţenilor acestuia. Apropierea de cetăţean se poate realiza în cel mai eficient mod prin utilizarea noilor tehnologii capabile să asigure o mai bună prezentare a constatărilor de audit şi o comunicare eficientă. În plus, elaborarea unor texte convingătoare, evitând jargonul, poate consolida impactul instituţiei de audit, stabilind o relaţie cât mai bună cu cetăţenii”, a precizat Tăriceanu.
El a adăugat că în calitate de preşedinte al Senatului este preocupat de rezultatul activităţilor instituţiilor de audit, din perspectiva cetăţenilor.
„Cred că dintre numeroasele surse de informaţii care intră în concurenţă pentru a-şi disputa atenţia publicului cele incluse în rapoartele dumneavoastră se bucură de cel mai înalt grad de credibilitate, iar relevanţa şi impactul acestora depind de publicarea lor în timp util”, a completat Călin Popescu-Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a subliniat că interesul cetăţenilor reprezintă esenţa democraţiei.
„Cetăţenii şi implicit interesul acestora reprezintă esenţa democraţiei, de aceea datoria fiecăruia dintre noi, prin instituţiile pe care le reprezentăm, este de a ne pune în slujba cetăţeanului, fie că vorbim despre procesul legislativ, de cel executiv, despre activitatea de audit sau de reprezentare. Scopul acţiunilor noastre ar trebui să se concentreze pe consolidarea democratică a societăţii. Printr-o colaborare eficientă pe orizontală sunt convins că vom putea îndeplini acest deziderat. Apreciez activitatea pe care o desfăşoară Curtea de Conturi în România în controlul riguros al banului public. În afară de raportarea periodică pe diferitele audituri, pe care le raportează conform misiunii sale constituţionale, Curtea de Conturi îşi poate utiliza experienţa şi competenţele pentru a contribui la consolidarea cadrului legislativ în domeniu. În colaborarea instituţională, Curtea de Conturi joacă un rol esenţial în a pune la dispoziţie de o manieră promptă şi exactă atât Legislativului, cât şi Executivului informaţii referitoare la măsurarea şi evaluarea eficienţei şi eficacităţii programelor sau activităţilor realizate. De aceea Curtea de Conturi contribuie în mod fundamental la adoptarea unor decizii şi măsuri adecvate pentru îmbunătăţirea gestionării fondurilor publice naţionale şi europene de către instituţiile statului”, a afirmat preşedintele Senatului.
El a punctat că organizarea periodică „a unor întâlniri la nivel de experţi în cadrul comisiilor de specialitate din Parlament între reprezentanţii Curţii de Conturi şi cei ai entităţilor audiate poate facilita implementarea mai eficientă a măsurilor de utilizare a resurselor financiare ale statului, dar şi de îmbunătăţire a performanţelor instituţionale”.
Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că este necesar, totodată, ca instituţia supremă de audit a României să îşi poată asuma un rol mai pregnant la nivelul activităţii de îndrumare şi pentru a fi prezentă mai activ în relaţia cu entităţile audiate este nevoie de adaptarea acesteia la provocările societăţii contemporane.
„Prin urmare, identificarea unor soluţii legislative corespunzătoare nevoilor actuale şi adoptarea unor standarde noi pot reprezenta răspunsul Curţii de Conturi la problemele emergente ale unei societăţi europene în continuă schimbare. Tema acestei întâlniri reprezintă un subiect important şi pentru parlamentele naţionale. În afara complexităţii problemelor cu care se confruntă societatea europeană în aceste zile, formularea unui răspuns depinde şi de flexibilitatea instituţiilor de a se adapta, de a se schimba şi de a inova. Contextul tot mai acut al globalizării, cu aspectele pozitive şi negative cu care vine la pachet, necesită răspunsuri articulate din partea noastră. Salut iniţiativa Curţii de Conturi de a organiza o astfel de conferinţă, pentru că UE este mai puternică prin colaborare, dialog şi o voce unică”, a subliniat preşedintele Senatului. AGERPRES