Zilele Literaturii Române au revenit la Chișinău

Peste 50 de scriitori din R. Moldova, Belgia și România participă la cea de-a V-a ediție a Zilelor Literaturii Române la Chișinău, care se vor desfășura în perioada 21-24 mai, informează MOLDPRES.

Invitați speciali ai ediției curente sunt circa 20 de scriitori: Dan Alexe (Bruxelles, Belgia), Vasile Romanciuc, Emilian Galaicu-Păun, Sorin Hadârcă, Alexandru Bordian, Constantin Cheianu, Tamara Cărăuș, Silvia Goteanschi, Emanuela Iurkin (R. Moldova), Ruxandra Cesereanu, Marius Chivu, Bogdan Crețu, Vasile Ernu, Valeriu Gherghel, Dinu Guțu, Alina Purcaru, Dan Sociu și Adrian Schiop (România).

Evenimentul este organizat de Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Editura ”Cartier” & Muzeul Național al Literaturii Române din București în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din R. Moldova, Direcția Cultură a municipiului Chișinău,  Librăria din Centru și alte instituții de cultură.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Editurii ”Cartier”, Gheorghe Erizanu a menționat că scopul manifestării este promovarea literaturii și cărții românești și a unui sistem de valori viabil. ”Ideea este că invitații sunt cei care au scos cărți de valoare în ultimii doi ani și care au fost premiate sau au fost în atenția criticii literare”, a precizat Gheorghe Erizanu.

Potrivit sursei citate, în cadrul Zilelor Literaturii Române vor avea loc lansări de carte, lecturi, dezbateri conferințe, sesiuni de autografe etc. Acestea se vor desfășura la Librăria din Centru, Liceul ”Spiru Haret”, Liceul ”Mihai Eminescu”, Casa Dacă Hotel, Atelierul Cocoșul Roșu, Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” și Academia de Științe a Moldovei. Programul va fi deschis astăzi, la ora 19.00, la Casa Dacă de pe str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, nr. 17-a,  cu dezbateri film & carte: Marginalii. Filmul Soldații.  O poveste din Ferentari. După romanul omonim al lui Adi Schiop, în regia Ivanei Mladenović , volumul Șmecherie și lume rea. Universul social al manelelor, de Adi Schiop. Invitaţi: Adi Schiop, Dinu Guțu. Moderatori: Victoria Cușnir & Vasile Ernu.

Mâine, 22 mai, ora 11.00, la Atelierul Cocoșul Roșu, str. A. Șciusev, nr. 79,  evenimentele vor continua cu dezbateri: Anzii, Caucazul, Himalaya și alte rătăciri românești, invitați: Dan Alexe, Marius Chivu, Sorin Hadârcă, moderator: Emilian Galaicu-Păun, la 14.00 în Sala Mică a Academiei de Științe a Moldovei va avea loc Conferinţa Valeriu Gherghel & Bogdan Crețu: Roata plăcerilor & hedoniștii lecturii, moderator: Nina Corcinschi, la 17.00, la Librăria din Centru –  Lectură & sesiune de autografe: Roata plăcerilor, de Valeriu Gherghel, Editura Polirom, Iluziile literaturii și deziluziile criticii. Noi coduri de lectură, între estetic și ideologic, de Bogdan Crețu, Editura Contemporanul,  Limba de hârtie, de Tamara Cărăuș, Editura Cartier, Hrișcă & Masala, de Sorin Hadârcă, Editura Cartier,  Memoria hienei, de Silvia Goteanschii, Editura Știința, moderator: Em. Galaicu-Păun și la 19. 00 , la Casa Dacă  – Dezbateri. Seara de Eseu: Roata plăcerilor. Invitaţi: Valeriu Gherghel, Bogdan Crețu, Tamara Cărăuș și Sorin Hadârcă. Moderatori: Alexandru Cosmescu & Alina Purcaru. 

Joi, dezbaterile și lansările de carte se vor desfășura la Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”, Liceul ”Spiru Haret”, Librăria din Centru și Casa Dacă.  Zilele Literaturii Române la Chișinău se vor încheia vineri, 24 mai,  la ora 19.00, la Casa Dacă, cu dezbateri și o seară de proză cu genericul ”Istorie și cotidian în proza actuală”. Invitați: Dan Alexe, Alexandru Bordian, Constantin Cheianu, Emanuela Iurkin și Dan Sociu. Moderatori: Maria Șleahtițchi și Dinu Guțu.

Prima ediție a Zilelor Literaturii Române la Chișinău a avut loc în 2010.