Premierul Maia Sandu a propus o soluție pentru depășirea impasului politic

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Premierul Maia Sandu a propus luni, 11 noiembrie, o soluție pentru actuala situație creată în Republica Moldova, pe care a calificat-o ca fiind un „impas politic”. Șeful Cabinetului de miniștri a declarat că proiectul asupra căruia guvernul și-a asumat răspunderea va fi remis spre expertizare Comisiei de la Veneția, iar lista scurtă a candidaților la funcția de procuror general va fi prezentată doar după ce va fi recepționat avizul Comisiei, informează MOLDPRES.

„Suntem în impas politic. Pentru continuarea reformelor începute de guvern credem că este important ca actualul cabinet să rămână în funcție. Dacă declarațiile PSRM cu privire la dorința de a menține majoritatea parlamentară și acest guvern sunt adevărate, atunci vin cu o propunere pentru a ieși din acest impas. După intrarea legii în vigoare, pentru a activa mecanismul nou de preselectare a candidaților și retragerea moțiunii de cenzură, noi vom expedia legea pentru care ne-am asumat răspunderea spre expertizare Comisiei de la Veneția. Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra acestei legi. Astfel, guvernul va putea să-și continue activitatea”, a declarat Maia Sandu.

PSRM nu a venit deocamdată cu o reacție la propunerea făcută de Maia Sandu.

La mijlocul săptămânii trecute, guvernul a aprobat, prin asumare de răspundere, un proiect de lege care prevede că premierul va fi cel care va propune lista scurtă de candidați la funcția de procuror general. Ulterior, fracțiunea PSRM a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului, fiind nemulțumiți că executivul a modificat regulile de numire a procurorului general fără a-i consulta. Ei au cerut premierului Maia Sandu să retragă proiectul. Astăzi moțiunea de cenzură a fost examinată de Comisia juridică a Parlamentului, iar la ora 16.00 ar urma să se întrunească Biroul permanent pentru a decide când va fi examinată moțiunea.