Ungaria va suspenda pe termen nedefinit lansarea unui nou sistem de instanţe administrative pentru a permite ca disputele despre independenţa justiţiei să fie rezolvate, a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, relatează Reuters.
Schimbările la sistemul judiciar din Ungaria propuse de partidul naţionalist de guvernământ Fidesz sunt principalul motiv de dispută cu Comisia Europeană, care spune că unele dintre reformele prim-ministrului Viktor Orban ameninţă democraţia şi statul de drept.
Ungaria a adoptat anul trecut o lege pentru crearea de instanţe supravegheate direct de ministrul justiţiei, o decizie despre care criticii spun că ar putea permite amestecul politic în chestiuni judiciare.
La începutul acestui an, Ungaria a modificat deja unele aspecte ale reformei criticate de Comisia de la Veneţia.
„Guvernul va iniţia suspendarea pe termen nedefinit a lansării sistemului de instanţe administrative”, a declarat într-o conferinţă de presă Gergely Gulyas, şeful de cabinet al lui Orban.
„Considerăm că legea respectă standardele şi cerinţele europene privind statul de drept. Totuşi, sistemul instanţelor administrative a fost subiect de dezbateri în Europa, care au pus sub semnul întrebării pe nedrept independenţa justiţiei”, a adăugat el.
Tribunalele administrative ar fi urmat să preia cazurile legate de afaceri guvernamentale cum ar fi fiscalitatea şi alegerile, gestionate în prezent de sistemul juridic principal.
Guvernul a precizat că instanţele ar fi prezidate de judecători independenţi care vor putea să se ocupe de cazuri mai eficient. AGERPRES