BasarabiaFeaturedFlux

Consiliului Europei a solicitat de urgenţă opinia Comisiei de la Veneţia în legatură cu dizolvarea parlamentului din Republica Moldova

Play

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a solicitat de urgenţă opinia Comisiei de la Veneţia în legatură cu ultimele decizii din Republica Moldova, inclusiv condiţiile de dizolvare a parlamentului de la Chişinău, informează presa de peste Prut.

Anunţul a fost făcut pe Twitter de un purtător de cuvânt al Consiliului, Daniel Holtgen.

Thorbjorn Jagland s-a declarat extrem de îngrijorat de ultimele evoluţii din Republica Moldova şi a chemat parlamentul ales în mod democratic, guvernul legitim şi forţele politice să acţioneze cu reţinere şi responsabilitate, se arată în declaraţia secretarului general al Consiliului Europei.

‘Deciziile recente ale Curţii Constituţionale (de la Chişinău) sunt greu de înţeles şi par arbitrare în lumina textului Constituţiei şi a standardelor internaţionale de drept. Într-un stat democratic toţi trebuie sa respecte Constituţia, în caz de incertitudine este întotdeauna necesar un sfat bun şi obiectiv. Prin urmare, am decis astăzi, în calitatea mea de secretar general, să solicit avizul urgent al Comisiei de la Veneţia cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condiţiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova’, subliniază Thorbjorn Jagland.

Consiliului Europei a îndemnat duminică forţele politice din Republica Moldova să acţioneze în mod calm şi responsabil în situaţia creată. „Problemele politice trebuie să fie dezbătute şi soluţionate de reprezentanţii parlamentului, aleşi în mod democratic’, se spune în declaraţia Consiliului Europei.

Duminică, la solicitarea Partidului Democrat (PDM) făcută sâmbătă, Curtea Constituţională l-a suspendat pe preşedintele în funcţie al ţării, acordându-i dreptul ex-premierului şi vicepreşedinte al PDM, Pavel Filip, să dizolve Parlamentul. Această hotărâre a fost adoptată până la ora 10:30 dimineaţa, în lipsa autorităţilor şi a autorilor sesizării, într-o şedinţă care a durat mai puţin de cinci minute. Şedinţa nu a fost anunţată din timp şi nu se ştia nici despre depunerea acestei sesizări. Curtea Constituţională l-a suspendat pe preşedintele ţării, chiar dacă o solicitare oficială de dizolvare a parlamentului nu a fost depusă la Preşedinţie şi nu există un refuz oficial în acest sens. Anterior, preşedintele Igor Dodon a anunţat convocarea fracţiunilor parlamentare pentru 10 iunie, pentru a discuta dizolvarea Parlamentului. AGERPRES

Related Articles

Back to top button