Donald Trump a sugerat că ar putea impune taxe vamale suplimentare asupra vinurilor franţuzeşti

Preşedintele SUA, Donald Trump, a sugerat luni că ar putea impune taxe vamale suplimentare asupra vinurilor franţuzeşti, întrucât în opinia sa vinurile americane sunt afectate de concurenţa neloială, el reiterând în acelaşi timp ameninţarea cu noi taxe asupra produselor importante din China, relatează AFP.

”Franţa taxează mult vinul şi noi taxăm puţin vinul franţuzesc”, a spus Trump la postul CNBC. ”Această ţară (SUA) permite vinului franţuzesc – care este foarte bun – (…) să intre gratis”, a adăugat liderul de la Casa Albă. ”Nu este corect, vom face ceva pentru (a reechilibra) asta”, a insistat el, după ce şi în luna noiembrie a criticat într-o serie de mesaje pe Twitter dezechilibrul comercial al SUA în relaţiile comerciale cu Franţa la capitolul produselor viticole.

Aceste noi comentarii ale sale survin în timp ce SUA şi UE poartă discuţii privind un acord comercial, în care Bruxelles-ul nu doreşte să fie inclus şi sectorul agricol.

În declaraţia dată luni, Donald Trump a criticat din nou şi practicile Chinei şi i-a dat un ultimatum omologului său chinez Xi Jinping.

Acuzând încă o dată China de manipulare a cursului monedei sale, preşedintele american a ameninţat cu impunerea unor noi taxe vamale asupra produselor chinezeşti dacă Beijingul anulează întrevederea sa cu Xi Jinping, preconizată să se desfăşoare la Osaka în marja summitului G20 din 28-29 iunie.

”Cred că (Xi Jinping) va veni. Trebuie să ne întâlnim. Dacă aceasta se întâmplă, este foarte bine, dacă nu, este la fel foarte bine”, a spus Trump. Lunile trecute el a impus etapizat taxe vamale de 25% asupra unor importuri de produse chinezeşti în valoare totală de 250 de miliarde de dolari şi ameninţă cu taxarea altor importuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari.AGERPRES