Breaking News

Ministerul Sănătății introduce 182 de medicamente noi

Ministerul Sănătății introduce 182 de medicamente noi în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România, a prețurilor de referință generice și a prețurilor de referință inovative (Canamed). Totodată, se abrogă 10 poziții din Canamed.

Prevederile intră în vigoare la data de 01 iulie 2019, iar prețurile sunt valabile până în 2020

Printre cele 182 de medicamente noi introdse se numără trei biosimilare, opt inovativa, șase orfane, iar restul sunt generice.

Cele mai scumpe și cele mai ieftine medicamente nou-introduse

Cel mai scump medicament introdus în Canamed este Kalydeco, de 50 și de 75 de mg, care corstă peste 88.000 de lei ambalajul cu 56 plicuri.

Kalydeco este un medicament folosit pentru tratarea fibrozei chistice, o boală ce afectează grav plămâni, sistemul digestiv și alte organe, potrivit Agenției Europene a Medicamentului.

Kalydeco se folosește în monoterapie pentru a trata fibroza chistică la pacienții mai mari de un an care suferă de mutații G551D, G1244E, G1349D, G178R, G551S, S1251N, S1255P, S549N și S549R la nivelul genei CFTR, dar și la pacienții cu vârsta de peste 18 ani suferă de mutația R117H la nivelul genei CFtr.

Mai este folosit împreună cu un alt medicament pentru fibroza chistică ce conține substanțele active ezacaftor și ivacaftor pentru tratarea pacienților de peste 12 ani, cu fibroză chistică și care prezintă mutația F508del la nivelul genei CFTR.

Cel mai ieftin medicament este Ciplox și costă 5,21 lei. Are ca substanță activă ciprofloxacina și se folosește la tratamentul infecţiilor superficiale oftalmice; tratamentul profilactic al infecţiilor oftalmice cu Neisseria gonorrhoeae sau Chlamydia trachomatis; profilaxia infecţiilor oftalmice după îndepărtarea corpurilor străine de la nivelul corneei sau conjunctivei, după leziuni determinate de agenţi fizici sau chimici, înainte şi după intervenţii chirurgicale oftalmologice; otită externă, otită medie acută, otită medie cronică supurativă; tratament profilactic în intervenţii chirurgicale otice cum este chirurgia mastoidiană.