Platforma educaţională CIO-SUERD găzduieşte, începând din data de 10 iulie, sesiuni online de pregătire pentru profesionişti

Platforma educaţională a Catedrei Internaţionale Onorifice în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD) găzduieşte, începând din data de 10 iulie, sesiuni online de pregătire pentru profesionişti, consultanţi, avocaţi, manageri sau decidenţi care au, astfel, oportunitatea de a promova mai rapid în carieră, inclusiv prin obţinerea titlului de doctor într-un domeniu dorit, se arată într-un comunicat al Eurolink – Casa Europei, transmis luni AGERPRES.

„Sub egida Hub-ului Macroregional Dunăre – Marea Neagră, fondat sub preşedinţia Cluj IT Cluster la Constanţa (februarie 2019), cu ocazia recentului Forum Anual al Dunării (Palatul Parlamentului, iunie 2019), în urma consultării cu institutele partenere, care coordonează studii avansate şi doctorale în cadrul Academiei Române, a fost lansată seria sesiunilor estivale, atât online, cât şi live, după modelul de Şcoală Pre-Doctorală, cu scopul sprijinirii celor interesaţi printr-un mentorat pro-activ constând în pregătirea, consilierea şi recomandarea, în special la Şcolile doctorale ale Academiei Române. Sesiunile online încep din data de 10 iulie 2019, pe platforma educaţională CIO-SUERD, cu acces flexibil în funcţie de programul fiecărui participant, şi se încheie în luna septembrie. La final, pe baza cunoştinţelor şi consilierii oferite, ca evaluare, cursanţii vor prezenta o schiţă/concept cadru a unei teme cu caracter cât mai interdisciplinar şi inovativ posibil. Programul de formare are drept public-ţintă în special pe profesioniştii, consultanţii, avocaţii, managerii sau decidenţii potenţiali care, conform modelelor testate pe plan european şi internaţional, au, astfel, oportunitatea de a promova mai prestigios şi mai rapid în carieră, inclusiv prin obţinerea titlului de doctor într-un anumit domeniu dorit”, menţionează sursa citată.

Reprezentanţii Eurolink – Casa Europei subliniază că sesiunile de pregătire vor avea loc în serii de câte maximum cinci zile, atât la sediul Institutului de Cercetări Juridice – Casa Academiei Române, cât şi la cel al Bazei Nautice – Lacul Mamaia – Universitatea Maritimă din Constanţa, preşedinte al CLDR România.

„Cei interesaţi de sesiunile estivale la Constanţa pot primi şi sprijin pentru cazarea în condiţii cât mai convenabile în cadrul Bazei Nautice. Alternativ, pentru cei care nu se pot deplasa la Bucureşti sau Constanţa, sesiunea poate fi organizată şi online, pe platforma educaţională CIO-SUERD (de tip Moodle)”, au adăugat organizatorii.

Tematica interdisciplinară a sesiunilor estivale cuprinde: expert în managementul bioeconomiei, inovării şi bunei guvernanţe (pentru project managerii, consultanţii şi antreprenorii în economie circulară, bioeconomie şi managementul inovării), expert în dezvoltare macroregională – Regiunea UE a Dunării (pentru cei interesaţi în studiile de planificare şi dezvoltare macroregională, în special în context SUERD), expert în inovare urbană – Smart City (pentru urbanişti, arhitecţi, decidenţi), promotor şi expert în Managementul Destinaţiei Turistice (OMD) – pentru cei interesaţi de domeniul turismului şi serviciilor conexe, respectiv ofiţer protecţie date cu caracter personal (DPO) şi expert în incidente de securitate GDPR & CyberSecurity (pentru specialiştii IT&C).

În perioada 1-2 februarie 2019, la Constanţa, a avut loc reuniunea de fondare a Hub-ului Macroregional Dunăre-Marea Neagră, o iniţiativă a Asociaţiei ”Comunităţile Locale Riverane Dunării” (CLDR), împreună cu Cluj IT Cluster, care coordonează în prezent un grup de circa 30 de clustere din zona Balcanică a Bazinului Mării Negre şi a Regiunii Baltice. Misiunea Hub-ului constă, în principal, în generarea unei contribuţii importante la inovarea macroregiunii prin cooperare teritorială şi dezvoltarea unor proiecte transnaţionale, potrivit specializărilor regionale inteligente şi subsumate SUERD şi celorlalte documente strategice conexe.

Totodată, la ora actuală, peste 650 de promotori, facilitatori, experţi şi specialişti în proiecte şi afaceri dunărene formează Reţeaua Europeană a Ofiţerilor Dunăreni, un proiect lansat ca alternativă la faptul că România este singura ţară din Regiunea Dunării care nu are, în prezent, nicio unitate de învăţământ superior, centru sau departament care să aibă drept obiect de formare studiile macroregionale dunărene.

Datele Asociaţiei CLDR arată că, în macroregiunea Dunării, există deja instituţii de învăţămînt superior specializate în studii dunărene, precum: Universitatea Dunăreană din Krems (Austria) sau Academia Europeană Dunăreană din Ulm (Germania) – care are parteneriate cu Universitatea din Novisad (Serbia) şi Universitatea din Ruse, Bulgaria.

Reţeaua Naţională a Ofiţerilor Dunăreni a fost creată prin colaborarea dintre Catedra Internaţională Onorifică „Jean Bart” (CIO-SUERD), fondată de Eurolink – Casa Europei, în parteneriat cu Academia Română (2012) şi Asociaţia CLDR. În prezent, comisarul şef al Regiunii Dunării este Peter Langer.

Asociaţia ”Comunităţile Locale Riverane Dunării” (CLDR) este membră a Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunării (CoDCR Viena). AGERPRES/