Women’s Prize for Fiction, 2019: O căsnicie americană, Tayari Jones

O tumultuoasă poveste despre iubire şi nedreptate în Sudul american • O căsnicie americană, de Tayari Jones, a fost selectat în 2018 de Oprah Winfrey pentru cunoscutul ei club de lectură.

Romanul O căsnicie americană/An American Marriage, de Tayari Jones, este laureatul celui mai prestigios premiu britanic pentru literatura scrisă de femei, Women’s Prize for Fiction, ediția 2019.

Fondat în 1996, Women’s Prize for Fiction își propune să celebreze originalitatea, accesibilitatea și excelența în literatura scrisă de femei și să conecteze scriitorii cu cititorii din lumea întreagă.

Ediția în limba română a romanului O căsnicie americană a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), în traducerea Iuliei Anania.

Pe lista scurtă a Women’s Prize for Fiction, 2019, s-au mai aflat: Pat Barker, Madeline Miller, Diana Evans, Oyinkan Braithwaite și Anna Burns.

Celestial şi Roy, proaspăt căsătoriţi, întruchipează deopotrivă visul american şi noul Sud al Statelor Unite. El e tînăr afacerist, ea, o artistă cu carieră promiţătoare în faţă. Rutina vieţii de cuplu le este brusc invadată de circumstanţe pe care nici unul dintre ei nu şi le-ar fi putut imagina: în momentul cînd îi vizitează pe părinţii lui Roy într-un orăşel din Louisiana, Roy e arestat şi condamnat la doisprezece ani de închisoare pentru o infracţiune despre care Celestial ştie că soţul ei nu a comis-o. Pe măsură ce anii trec, Celestial nu reuşeşte să păstreze vie dragostea care a fost centrul vieţii ei şi îşi află consolarea în braţele lui Andre, prietenul din copilărie. Cînd, după cinci ani, sentinţa lui Roy e brusc anulată şi el se întoarce în Atlanta gata să-şi reia viaţa împreună cu Celestial, aceasta se vede pusă în faţa unei decizii chinuitoare: să renunţe sau să încerce să reclădească o căsnicie care şi-a pierdut temeiul.

O căsnicie americană pune întrebări incomode despre nedreptate şi trădare, cărora le răspunde printr-o poveste de dragoste sfîşietoare şi plină de suspans în care nimeni nu greşeşte şi toată lumea suferă. Tayari Jones scrie un roman dificil despre oameni care, aflaţi într-o situaţie tragică, se luptă să găsească o cale prin care să-şi împace responsabilităţile şi dorinţele.” Tom Perrotta (autorul romanului Doamna Fletcher)

„Jones se foloseşte de un triunghi amoros ca să exploreze conflicte de clasă clocotitoare şi nedreptăţi rasiale răsunătoare din Sudul contemporan, ţesînd în acelaşi timp o poveste de dragoste fără egal.” (Publishers Weekly)

„Romanul lui Tayari Jones se concentrează asupra speranţelor iluzorii de iubire romantică, asupra întrebărilor pe care le naşte viaţa cu (sau fără) copii, pe care orice cuplu contemporan şi le pune. O carte frumos scrisă, cu multe influenţe din muzica şi cultura afro-americană.” (The New York Times)

Tayari Jones, născută în 1970 în Atlanta, Georgia, este absolventă a Spelman College, Iowa State University şi Arizona State University, iar în prezent e profesor asociat la Rutgers-Newark University. Este autoarea romanelor Leaving Atlanta (2002), The Untelling (2005), Silver Sparrow (2011) şi An American Marriage (O căsnicie americană, 2018).