România a reuşit pe timpul Preşedinţiei la Consiliul UE să fie un mediator ”foarte bun”, a declarat marţi, în plenul Parlamentului European, prim-ministrul Viorica Dăncilă, care a adăugat că ţara noastră şi-ar fi dorit realizarea mai multor lucruri, dar nu este uşor să se creeze consens între 28 de state membre în care priorităţile sunt diferite.
„Într-adevăr, România a deţinut Preşedinţia rotativă într-o perioadă plină de provocări pe care Uniunea Europeană nu le-a avut până acum. Mă refer la procesul Brexit, mă refer la faptul că au fost alegerile europarlamentare, ceea ce a făcut ca toată activitatea Preşedinţiei să se desfăşoare în prima parte, în cele 100 de zile. E adevărat, ne-am fi dorit ca în 100 de zile să închidem 100 de dosare, am închis doar 90, dar eu cred că România a făcut paşi înainte şi, într-adevăr, pentru România este un motiv de sărbătoare pentru întregul popor, pentru toţi cei care cred în România şi care vor să reprezinte România cu demnitate. Este adevărat că puteam să facem mai multe lucruri, că ne-am fi dorit să facem mai multe lucruri, dar nu este uşor să creezi consens între 28 de state membre în care priorităţile sunt diferite şi ştim că pe timpul Preşedinţiei rotative trebuie să fim un mediator foarte bun şi un facilitator de consens şi cred că acest lucru l-a făcut România şi a reuşit să obţină aceste rezultate”, a afirmat Dăncilă, la dezbaterea de evaluare a bilanţului Preşedinţiei României la Consiliul UE, care a avut loc la Strasbourg.
Premierul s-a referit şi la stadiul negocierilor privind Cadrul Multianual Financiar. „Este adevărat, sunt convinsă că noul Parlament, instituţiile europene, vor obţine rezultate în ceea ce priveşte proiecţia financiară, dar şi la acest capitol România a făcut paşi importanţi şi în ceea ce priveşte Politica de Coeziune şi în ceea ce priveşte Politica Agricolă Comună. Proiectele pot continua, dar, bineînţeles, pentru ca un proiect să aibă eficienţa pe care ne-o dorim cu toţii trebuie să fie dublat de o proiecţie financiară corespunzătoare”, a susţinut Viorica Dăncilă.
Potrivit acesteia, România a ales ca temă principală a Preşedinţiei sale la Consiliul UE coeziunea din credinţa că este nevoie de aceasta la nivelul Uniunii Europene.
„Avem nevoie de unitate la nivelul UE, pentru că numai dacă vom da dovadă de coeziune vom putea face paşi importanţi. Şi poate facem mai mari paşi de unii singuri, dar sunt convinsă că vom face paşi temeinici împreună. De aceea, cred că coeziunea este foarte importantă nu numai pe timpul Preşedinţiei rotative, dar coeziunea cred că trebuie să ghideze acţiunile instituţiilor europene şi pe viitor”, a transmis Dăncilă. AGERPRES