TRATAMENTUL EFICIENT AL MIGRENEI

Migrena nu poate fi vindecată, dar cu mijloacele terapeutice disponibile în momentul actual poate fi tratată eficient în cele mai multe cazuri. Este mesajul transmis de dr. Patricia Daniela Toboc cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului.  Specialistul a atrat atenția că, în timpul atacului de migrenă, tratamentul acut trebuie administrat la debutul durerii de cap, pentru a fi eficient. Mai târziu, eficiența scade.

 „Într-o primă etapă se administrează medicamente nespecifice antiinflamatoare, antialgice, iar dacă nu au efect se administrează medicamente din clasa triptani sau medicamente profilactice, doar la recomandarea unui medic. Eficiența tratamentului profilactic poate deveni evidentă și înseamnă o reducere cu peste 50% a zilelor cu migrenă sau o ameliorare clinic semnificativă după 2-3 luni de tratament. În ultimul an o nouă clasă de medicamente profilactice, specifică migrenei, a fost aprobată”, a explicat ea.

Specialiștii spun că există și alternative la medicamentele consacrate pentru durerile de cap, precum tehnici de relaxare, biofeedback, acupunctură și stimularea electrică nervoasă transcutanată. De asemenea, există aparate care pot ajuta atât în prevenție, cât și în acut, folosind neuromodularea.

Neuromodularea este o tehnică prin care se poate acționa electric sau chimic, cât mai țintit posibil, la nivelul sistemului nervos central sau periferic, în scopul influențării activității acestora.

Factorii care pot declanșa sau agrava migrenele

Printre factorii care pot declanșa sau pot agrava migrenele se numără: alcoolul, anumite alimente (brânzeturi, alimente cu monoglutamat de sodiu, cafea, ciocolată), stresul, foamea, oboseala accentuată, menstruația, folosirea contraceptivelor orale, somnul insuficient, exercițiile fizice prea intense și schimbările meteorologice.

Migrena, o boală sub-recunoscută, sub-diagnosticată și sub-tratată

Aproximativ 14% din populație suferă de migrenă pe parcursul vieții.  “Migrena este o afecțiune neurologică cronică, frecvent întâlnită (aproximativ 14% din populație suferă de migrenă pe parcursul vieții), dizabilitantă, care se manifestă prin atacuri recurente de durere de cap moderat-severe, însoțite de greață, vărsătură și/sau foto/fonofobie. Migrena are impact asupra calității vieții persoanelor afectate, dar și asupra persoanelor din jurul acestora (familie, colegi de serviciu, angajatori). Persoanele cu migrena au o sensibilitate crescută. Creierul acestor persoane reacționează în mod exagerat la anumiți stimuli, denumiți factori trigger, care determină apariția unui atac migrenos”, a explicat neurologul Dr. Dan Mitrea.

Cu toate că impactul său este sever și amplu, “migrena continuă să fie mult sub-recunoscută, sub-diagnosticată și sub-tratată”, atrage atenția și dr. Adina Maria Roceanu, neurolog SUUB și președinte asociației Headache Society.

Mărturiile pacienților care trăiesc cu migrene

“Migrena este pentru mine mai mult decât o durere de cap. Este o boală ce vine la pachet cu greața, cu dureri de ochi și de spate, cu insensibilitate la lumină, cu vertij și amețeli zilnice. Acum imaginați-vă cum este să lucrezi sau să ai grijă de un copil în condițiile în care nu poți deschide ochii de durere și nu te poți ridica din pat. Mai bine de un an de zile am stat cu draperiile trase, pe întuneric, deoarece nu suportam lumina și doar întunericul mă mai calma alături de medicamente și pungi de gheață. În momentul de față am migrene cam 2-3 pe săptămână, după tratamente diverse. Am fost în România la peste 10 medici neurologi și am primit pastile pentru anxietate etc. Din păcate la noi migrena este încă o durere de cap, pe când în America este luată în serios și persoanele afectate de migrenă se pot pensiona sau pot primi sprijin la locul de muncă, facultate etc. La noi nu există consiliere psihologică pentru cei afectați de migrene și pentru membrii famililor lor. Se ajunge la divorț și persoana afectată devine depresivă și dependentă de calmante. Am ajuns în Anglia la un renumit medic specializat în migrena vestibulară ca să primesc un diagnostic și un tratament adecvat”, povestește Maria Cristina Corlan, pacient cu migrene.

“Migrenele mi-au impus destul de multe limitări în viața profesională. Fiind o persoană activă, care călătorește destul de mult, trebuie să am grijă cu zborurile prea de dimineață sau pe distanțe lungi care, în mod normal, se termină cu o migrenă de 2-3 zile. În felul acesta, am “vizitat” multe spitale, din întreaga lume”, spune și Elena Ovreiu, o altă pacientă cu migrene.

“Am copii iar migrenele mă frustrează mult pe acest plan. Este greu pentru copii să nu se mai zbenguie sau ciondănească, să închidă toate luminile și ușile după ei, asta crează un spațiu între noi, iar adusul castronului lângă pat, când zaci și nu te mai poți nici ridica sau sta în fund, ca să verși, nu e o imagine pentru ei. Dar știu că-i iubesc și că, după ce mă ‘resetez’ peste noapte, va fi iarăși bine. Purtatul a două perechi de ochelari de soare prin casă a devenit o modă pe care ne străduim să o ținem amuzantă. În ultimul an au fost aprobate de FDA trei terapii inovative pentru migrenă și au apătut câteva dispozitive medicale care ajută în acest sens. Avem nevoie de acces mai rapid la ele în România.”, declară Cristina Vlădău, pacient cu migrene și vicepreședinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN).