PSD decide candidatul partidului la alegerile prezidenţiale

Conducerea PSD se reuneşte marţi, la Palatul Parlamentului, pentru a decide candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, care urmează să fie validat de către Congres pe 3 august.

Astfel, Biroul Permanent al PSD se va întruni începând cu ora 11,00, iar de la ora 12,00 este programată reuniunea Comitetului Executiv Naţional al partidului.

În 11 iulie, preşedintele PSD, premierul Viorica Dăncilă, a declarat că, în cazul în care partidul îi va cere, va candida la alegerile prezidenţiale, menţionând atunci că opţiunea sa este de a merge „în spatele altui candidat”.

Mai mulţi lideri ai PSD şi-au anunţat intenţia de a candida la prezidenţiale: secretarul general al partidului Mihai Fifor, preşedintele executiv Eugen Teodorovici, deputatul Liviu Pleşoianu, senatorul Şerban Nicolae, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Ulterior, Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor au renunţat la candidatură.

Şi primarul general Gabriela Firea a anunţat că intenţionează să intre în competiţia internă pentru prezidenţiale, motivând prin faptul că „lucrurile nu merg în direcţia bună pentru PSD”.

Firea a spus, de asemenea, că premierul Viorica Dăncilă nu are cum să fie candidatul social-democraţilor de succes la alegerile prezidenţiale câtă vreme nu a ajuns nici măcar la jumătate din scorul partidului.

Premierul Dăncilă i-a transmis Gabrielei Firea că discuţiile despre candidatura la alegerile prezidenţiale trebuie avute în forurile statutare ale PSD, adăugând că atunci când cineva iese în spaţiul public şi îşi atacă preşedintele partidului o face pentru imagine.

În 15 iulie, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis ca partidul să aibă un candidat propriu la prezidenţiale, iar Congresul care îl va valida va avea loc pe data de 3 august. Tot atunci, conducerea ALDE l-a validat pe liderul partidului Călin Popescu-Tăriceanu drept candidat la prezidenţiale.

În acest context, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va avea discuţii cu preşedinţii ALDE şi PRO România, subliniind că îşi doreşte o coaliţie a celor trei partide pentru a susţine un candidat la prezidenţiale. Conform preşedintelui PRO România, Victor Ponta, discuţiile au avut loc, însă nu s-a luat nicio decizie privind „candidaturi sau colaborări politice”.

Anterior, liderii PRO România au precizat că ar dori un candidat propriu la prezidenţiale, senatorul Adrian Ţuţuianu afirmând că o candidatură independentă a Gabrielei Firea ar putea fi susţinută de partidul său. AGERPRES