Sfântul Sinod al BOR a declarat 2019 ca An omagial al satului românesc

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, pledează luni, într-un mesaj adresat cu prilejul “Duminicii migranţilor români” (18 august), pentru o mai intensă solidaritate între parohiile şi comunităţile de români ortodocşi din străinătate şi cele din satele româneşti.

În mesajul transmis AGERPRES, patriarhul aminteşte că Sfântul Sinod al BOR a declarat 2019 ca An omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), prin care s-a dorit evidenţierea faptului că satul este şi spaţiul în care s-au format şi păstrat, de-a lungul timpului, multe dintre valorile spirituale, culturale şi identitare transmise până în zilele noastre.

“Din nefericire, este limpede pentru noi toţi că satul românesc nu mai este astăzi ce era cu mai mulţi ani în urmă. În acelaşi timp, nici nu se poate spune că nimic din ce a fost în trecut nu mai poate fi recuperat sau cultivat astăzi. Cea mai profundă criză pe care o resimte în prezent ţăranul român este suferinţa dezrădăcinării sale şi a înstrăinării sale prin emigraţie în străinătate, lucrând mai mult pentru dezvoltarea altor ţări decât pentru propria sa patrie de origine. Locurile natale sunt părăsite de generaţiile tinere, iar solidaritatea dintre oameni este tot mai redusă, sătenii înstrăinându-se de propriul pământ şi de propria lor identitate”, afirmă patriarhul Daniel.

Potrivit sursei citate, BOR susţine satul românesc, organizând programe de întrajutorare şi mobilizând credincioşii să ofere ajutor celor săraci, vârstnici şi bolnavi, în sprijinul zonei rurale fiind derulat şi proiectul “Sănătate pentru sate”, organizat de Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, iniţiat şi dezvoltat mai ales de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi extins la nivelul întregii Patriarhii Române.

“Acest proiect, de care au beneficiat până în prezent peste opt mii de locuitori ai satelor, în majoritate vârstnici şi bolnavi, reuneşte entuziasmul şi disponibilitatea voluntarilor cu buna cooperare a preoţilor parohi şi a primarilor din sate, mobilizând astfel populaţia din mediul rural spre a beneficia de consultaţii medicale gratuite. Prin urmare, se constată că este necesară o mai intensă solidaritate între parohiile urbane şi cele rurale, între parohiile şi comunităţile de români ortodocşi din străinătate cu parohiile din satele româneşti, precum şi mai multă cooperare cu autorităţile locale, regionale şi centrale, pentru a susţine şi ameliora viaţa satelor”, afirmă patriarhul.

Cu prilejul “Duminicii migranţilor români”, patriarhul Daniel îi felicită “pe toţi ierarhii şi slujitorii Sfintelor Altare ortodoxe româneşti din străinătate pentru lucrarea lor pastorală şi misionară, de păstrare şi cultivare a credinţei creştine ortodoxe şi a valorilor spirituale, culturale şi identitare româneşti”.

“Ne rugăm Milostivului Dumnezeu să dăruiască tuturor românilor aflaţi printre străini sănătate şi bucurie, pace şi mult ajutor în fapta cea bună de ajutorare a celor dragi din România”, mai spune patriarhul Daniel. AGERPRES