India a decis să arunce pe piaţă surplusul său de zahăr, ceea ce riscă să coboare şi mai mult preţurile

India a decis să arunce pe piaţă surplusul său de zahăr, ceea ce riscă să coboare şi mai mult preţurile care sunt deja la cel mai redus nivel din ultimul an, transmite Bloomberg.

Guvernul indian a alocat suma de 62,68 miliarde rupi (873 milioane de dolari) pentru subvenţionarea exporturilor de zahăr, în dorinţa de a-şi reduce stocurile record. Însă, această decizie a generat un val de critici din partea rivalilor Brazilia şi Australia, care susţin că măsura va duce la diminuarea preţurilor mondiale şi îi va afecta pe fermierii lor.

Subvenţiile din India sunt doar o nouă lovitură pe o piaţă care suferă deja de supra-aprovizionare. O depreciere a monedei în Brazilia, cel mai mare producător şi exportator mondial de zahăr, a încurajat un val de exporturi. Însă, în paralel, cererea de zahăr încetineşte în ţările dezvoltate, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele zahărului asupra sănătăţii, iar ameninţările asupra economiei mondiale ar putea afecta şi mai mult consumul de zahăr. Chiar dacă analiştii se aşteaptă ca stocurile mondiale să scadă, rezervele în exces sunt suficient de mari pentru a satisface consumul anual în India şi Uniunea Europeană, principalii consumatori la nivel mondial.

„Stocurile mondiale sunt încă destul de mari şi au fost aşa de mai mulţi ani”, a spus Darwei Kung, manager de portofoliu la firma DWS Investment Management Americas Inc.

În paralel, fondurile speculative mizează pe continuarea tendinţei de scădere a cotaţiilor futures la zahăr. Datele publicate vineri de Comisia pentru tranzacţii cu contracte futures pe mărfuri (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) arată că, în săptămâna ce s-a încheiat la 27 august, managerii şi-au majorat poziţiile short pe zahăr cu 10%, până la 171.606 contracte futures şi opţiuni. Această cifră, care măsoară diferenţa între pariurile pe creşterea preţurilor şi cele pe scădere, este la cel mai pesimist nivel de după luna mai.

India nu este singurul producător de zahăr care a decis să arunce pe piaţă cantităţile suplimentare. Graţie unui nou acord comercial convenit de SUA cu Mexic, acesta din urmă este posibil să „arunce” şi mai multe cantităţi de zahăr pe piaţă. Conform noului acord, cantitatea de zahăr pe care Mexicul o poate livra în SUA a fost redusă, ceea ce înseamnă că acesta ar putea exporta până la 500.000 de tone de zahăr pe piaţa mondială înainte de a începe noul sezon, la 1 octombrie 2019, a apreciat Pablo Sherwell, analist la Rabobank International.

Cu toate acestea, există şi semnale încurajatoare. În Brazilia, o cantitate mai mare de trestie de zahăr este utilizată pentru a produce etanol, ceea ce ar putea diminua producţia de zahăr. În plus, fenomenele meteo nefavorabile afectează culturile de zahăr în alte regiuni, astfel că unii analişti de la Citigroup Inc. şi Rabobank International prognozează că piaţa zahărului ar putea ajunge chiar într-o situaţie de deficit. AGERPRES