Preţurile produselor alimentare a coborât în august

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a coborât în august, pentru a treia lună la rând, ca urmare a unei ieftiniri semnificative a zahărului, grâului şi porumbului, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna august 2019, acest indice a avut o valoare de 169,8 puncte, comparativ cu un nivel revizuit de 171,7 puncte în luna iulie 2018.

Organizaţia a subliniat că preţul cerealelor s-a diminuat cu 6,4% comparativ cu luna iulie.

“Preţul porumbului a scăzut ca urmare a unor prognoze privind o recoltă peste aşteptări în SUA, cel mai mare producător şi exportator mondial de porumb. Preţul grâului este în continuare supus unor presiuni în scădere, ca urmare a cantităţilor semnificative disponibile la export”, a subliniat FAO.

De asemenea, preţul la zahăr a scăzut cu 4% comparativ cu luna iulie, în principal ca urmare a deprecierii realului brazilian, dar şi a perspectivelor privind livrări mai mari din India şi Mexic.
 

Foto: (c) www.fao.org 


Aceste scăderi au fost contracarate de creşteri de preţuri pentru alte produse. De exemplu, preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 5,9% în luna august, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni. Preţurile la carne au crescut şi ele cu 0,5%, ca urmare a majorării preţurilor internaţionale la carnea de porc, o creştere similară fiind înregistrată şi în cazul preţului la lactate.

În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit joi estimările privind producţia mondială de cereale în 2019 cu 22 milioane tone, până la 2,708 miliarde tone, în principal ca urmare a revizuirii în sus a estimărilor privind producţia de porumb din SUA.

“În schimb, FAO şi-a revizuit în jos estimările privind producţia mondială de grâu, ca urmare a unei producţii mai mici în Uniunea Europeană şi Rusia”, a subliniat organizaţia internaţională.

Conform celor mai recente estimări, producţia mondială de grâu în 2019 ar urma să se situeze la 767 milioane tone, cu patru milioane tone mai puţin decât se previziona în luna iulie. AGERPRES