MONITORIZAREA VACCINĂRII LA COPII AR PUTEA FI FĂCUTĂ LA NIVELUL UE

Comisia Europeană dorește înființarea unui Registru electronic de vaccinare al copiilor, anunță comisarul european pentru Sănătate. Într-un interviu în exclusivitate pentru Sănătatea Press Group, Vytenis Andriukaitis a vorbit despre faptul că toate măsurile luate în acest domeniu trebuie să fie la nivel de continent, iar statele UE trebuie să colaboreze îndeaproape. 

„Nu mai este timpul să gândim doar la nivel național. Peste 36 de milioane de oameni, familiile, copiii, printre care și români, muncesc în alte țări decât cele de origine. Se știe foarte bine că această situație este foarte greu de monitorizat. Am propus să avem un Registru electronic de vaccinare al copiilor, care să ne ajute să monitorizăm situația, pentru că vaccinarea este o problemă sistematică. […] În decembrie 2018, au fost adoptate de către Consiliul Uniunii Europene mai multe concluzii legate de strategiile de vaccinare. Am încurajat țările că coopereze în implementarea acelor concluzii într-un fel armonizat, nu doar să vorbească despre armonizarea calendarelor de vaccinare, nu doar să își unească forțele și să cumpere vaccinuri la comun sau să folosească același instrument de procurare, dar și să admită faptul că o campanie de conștientizare trebuie condusă la nivelul UE, nu doar la nivel național”, a declarat oficialul european. 

Declarațiile au fost oferite, în exclusivitate, trimisului special Sănătatea Press Group la Bruxelles, ILeana Toma, acolo unde a fost organizat primul Summit Mondial pentru vaccinare.

Reticența față de vaccinare, o amenințare la adresa sănătății mondiale

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că reticența față de vaccinare, inclusiv lipsa vigilenței, încrederii și accesibilității, este una dintre cele zece amenințări la adresa sănătății mondiale în 2019. Vaccinurile sunt sigure și eficace și stau la baza oricărui sistem solid de asistență medicală primară.

La nivel mondial, 79 % dintre oameni sunt de acord că vaccinurile sunt sigure, iar 84 % sunt de acord că ele sunt eficace, conform Monitorului mondial Wellcome privind opiniile și sentimentele oamenilor din întreaga lume în ceea ce privește știința și provocările majore în materie de sănătate. Cu toate acestea, Raportul privind situația încrederii în vaccinuri în UE arată că, în numeroase state membre ale UE, s-a înregistrat o creștere a numărului de refuzuri ale vaccinării, legate de nivelul scăzut de încredere în ceea ce privește siguranța și eficacitatea vaccinurilor înregistrat în întreaga lume. Această lipsă de încredere contribuie în mod semnificativ la scăderea ratelor de vaccinare, care sunt esențiale pentru asigurarea imunității de grup, ceea ce duce la creșterea incidenței bolilor.

Până în momentul de față, în 2019, s-a înregistrat la nivel mondial cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din 2006 încoace. Creșterea numărului de cazuri de rujeolă, care a debutat în 2018, a continuat și în 2019, cu aproximativ 90 000 de cazuri raportate în prima jumătate a anului doar în regiunea europeană a OMS și peste 365 000 de cazuri la nivel mondial. Aceste cifre semestriale depășesc deja cifrele totale înregistrate în fiecare an începând cu 2006.