Meteorologii au prognozat pentru următoarele zile îngheţuri

Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/.  Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat Cod Galben de îngheţuri pentru perioada 20-22 septembrie, comunică MOLDPRES.

Conform meteorologilor, în orele nocturne și ale dimineții, în intervalul 20-22 septembrie, la suprafața solului, iar pe 21 septembrie, izolat în aer, se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-2°Сelsius.

Sinopticienii de la SHS susţin că în luna septembrie sunt posibile îngheţuri. Cele mai timpurii îngheţuri la suprafaţa solului s-au semnalat pe 7 septembrie 1981 (Bălţi, cu intensitatea de 0ºC), în aer – pe 17 septembrie 1952 (Briceni, Bălţi, Tiraspol, Leova – cu intensitatea de până la -2,5ºC).

Solicitaţi de MOLDPRES, mai mulţi agricultori au afirmat că îngheţurile anunţate sunt o surpriză neplăcută mai mult pentru legumicultori. „În special, trebuie să se mobilizeze producătorii de roşii, vinete și ardei, aceste legume fiind cele mai sensibile la prima brumă. Fructele, strugurii, datorită unei concentraţii mai mari a zahărului, sunt mai rezistente”, afirmă fermierii.

Totodată, specialiştii spun că în cazul în care este imposibil de a strânge în regim de urgenţă toată roada, o soluţie ar putea fi peliculele aşternute peste plantaţii. Este o experienţă încercată care a permis de mai multe ori salvarea mai ales a culturilor de roşii.