La Chișinău se desfășoară o conferință științifică internațională dedicată patrimoniului cultural

Cercetători din R. Moldova, România, Lituania, Olanda și din alte țări participă la conferința științifică internațională ”Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine”, ediția I, care se desfășoară în perioada 23-24 septembrie la Biblioteca Națională, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Academia de Științe a Moldovei, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Institutul Patrimoniului Cultural, în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, care au loc în țara noastră în perioada 10 septembrie-12 octombrie.

Solicitată de MOLDPRES, directorul instituției gazdă, Elena Pintilei, a menționat că manifestarea are drept scop de a pune în valoare monumentele istorice, siturile arheologice, colecţiile de artă, spectacolele de teatru, meşteşugurile tradiţionale etc., oferindu-le ocazia vizitatorilor să cunoască patrimoniul cultural comun și să se implice activ în salvgardarea acestuia.

La rândul său, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, Svetlana Cojocaru, a afirmat că Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o iniţiativă a Consiliului Europei începând cu anul 1985, prima ediție desfășurându-se în Franţa. Din 1999 şi Uniunea Europeană s-a implicat în celebrarea acestora, iar sloganul permanent a devenit „Europa, un patrimoniu comun”.

Potrivit sursei citate, anual, în luna septembrie, în cele 50 de țări semnatare ale Convenției Culturale Europene (1954) sunt marcate Zilele Europene ale Patrimoniului. Peste 70.000 de evenimente cu participarea a 20 de milioane de vizitatori sunt organizate în fiecare an pentru a contribui la sensibilizarea opiniei publice referitor la patrimoniul paneuropean și pentru a încuraja populația să se implice activ în protejarea și consolidarea patrimoniului cultural pentru generațiile actuale și viitoare.

La rândul său, directorul Centrului  Mitropolitan de Cercetări TABOR din Iași, doctorul habilitat Nicoleta Vornicu, a spus că obiectivul de bază al conferinței este de a reuni cercetătorii, care să-și împărtășească experiența și rezultatele cercetărilor în domeniul patrimoniului mobil, imobil, arheologic și imaterial. ”De asemenea, conferința reprezintă o oportunitate în stimularea gândirii strategice asupra patrimoniului cultural și crearea unei gândiri comune, care să contribuie la o înțelegere mai bună a politicilor culturale europene și pentru a identifica anumite instrumente și platforme de conlucrare, utile în transformarea  patrimoniului cultural mobil în sursă de dezvoltare socială și de coeziune strategică. Scopul conferinței în genere și a noastră a tuturor este de a ne aduce la un numitor comun în ceea ce privește conservarea, identificarea și restaurarea patrimoniului cultural istoric și arheologic”, a mai spus Nicoleta Vornicu.

În cadrul evenimentului a fost inaugurată o expoziție de costume naționale a Muzeului de Etnografie din satul Crocmaz, raionul Ștefan Vodă, și o expoziție de lucrări confecționate din fibre de lână, mătase și cânepă ale meșterului popular Tatiana Bădrăganu.

În anul 2019, Zilele Europene ale Patrimoniului în R. Moldova se desfășoară sub genericul ”Artă și Divertisment: Descoperă Artistul din Tine” și, tradițional, sunt organizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu suportul financiar al Consiliului Europei.