LIPSA FIERULUI ÎN PRIMELE SĂPTĂMÂNI DE SARCINĂ, LEGATĂ DE AUTISM, ADHD ȘI HANDICAP INTELECTUAL

23 septembrie 2019 / Ștefania Doroftei

Femeile care au avut anemie cu deficit de fier în primele săptămâni de sarcină riscă să aducă pe lume copii care să dezvolte problemele neurologice. Avertismentul vine din partea cercetătorilor suedezi. Aceștia au realizat un studiu ce a demonstrat că peste jumătate de milion de bebeluși ale căror mame au avut anemie înainte de a 30-a săptămână de sarcină au avut un risc crescut de tulburări precum autismul, ADHD sau handicap intelectual.

Studiul nu demonstrează că anemia cauzează aceste probleme, ci arată doar o asociere între anemia mamei și problemele neurologice ale copilului. Cu toate acestea, concluziile sugerează că „poate fi chiar mai importantă decât am înțeles anterior creșterea nivelului scăzut de fier în rândul femeilor care se gândesc să rămână însărcinate sau care se află în primele săptămâni de sarcină”, a afirmat autorul studiului Renee Gardner, de la Institutul Karolinska din Stockholm, potrivit Reuters.

Gardner a mai spus că femeile nu ar trebui să intre în panică. „Este important să ne amintim că, în timp ce anemia este frecventă în sarcină, este relativ rar ca femeile sănătoase altfel să primească acest diagnostic înainte de a 30-a săptămână de sarcină.”, arată autorul studiului. Anemia este mai frecventă mai târziu în sarcină atunci când cererile de fier de la făt cresc. Dar când afecțiunea este găsită după 30 de săptămâni, nu este asociată cu un risc crescut de tulburări neurodezvoltate, a adăugat cercetătoarea.

Lipsa fierului, legată de sarcini complicate și naștere prematură

Fierul joacă un rol important în dezvoltarea sistemului nervos, a spus cercetătoarea. „De exemplu, știm că este important ca neuronii să creeze noi conexiuni cu alți neuroni și să construim acoperirea de protecție la exteriorul celulelor nervoase care îmbunătățesc transmiterea semnalului.”, a mai precizat Gardner.

„Bebelușii născuți din mame care au fost diagnosticate cu anemie mai devreme aveau tendința de a fi mai mici și au mai multe șanse să se nască prematur. Mamele au avut, de asemenea, mai multe șanse să aibă sarcini complicate. Așadar, deși este posibil ca lipsa fierului sau a altor nutrienți pentru o perioadă mai lungă de timp în timpul sarcinii să influențeze direct dezvoltarea creierului la nivel molecular, am văzut, de asemenea, unele dovezi că complicațiile asociate anemiei, cum ar fi nașterea prematură și pre-eclampsie, ar putea explica unele dintre riscurile crescute pe care le-am observat.”, a spus Gardner.