Mii de bărbați mor de cancer de prostată deoarece sunt diagnosticați prea târziu

Mii de bărbați mor de cancer de prostată deoarece sunt diagnosticați prea târziu pentru a primi un tratament, avertizează organizația caritabilă de luptă împotriva cancerului Orchid. Aceasta anunță că procentul cazurilor observate în Marea Britanie abia atunci când cancerul s-a răspândit în afara prostatei a atins un nivel record. Aproximativ 42,5% dintre bărbați sunt diagnosticați în stadiul III sau IV, față de 31% în 2012.

Potrivit experților, unul dintre motivele care au dus la această situație este lipsa de conștientizare în rândul medicilor de familie  cu privire la factorii care pun bărbații în pericol, ceea ce înseamnă că mii de pacienți sunt diagnosticați abia atunci când este prea târziu. Potrivit Orchid, etnia este factorul de risc principal, iar bărbații de culoare cu origine africane sau din Caraibe au de două ori mai multe șanse să dezvolte boala. De asemenea, existența unui caz de cancer de prostată în istoricul familiei face ca riscul apariției acestei boli să fie aproape dublu.

Cancerul de prostată, mortal atunci când este diagnosticat târziu

Cancerul de prostată este ușor de tratat dacă este diagnosticat timpuriu și este încă localizat, dar este de obicei terminal dacă s-a răspândit prea mult. Bărbații diagnosticați cu cancer de prostată în stadiul IV au șanse de doar 22% de a trăi încă zece ani, comparativ cu 98%  șanse dacă sunt diagnosticați din timp, în stadiul I.

Apel către medicii de familie

Organizația Orchid a lansat un apel la medicii de familie britanici să fie atenți la cei patru factori principali de risc: istoricul familiei, vârsta, o schimbare a obiceiurilor urinare și etnia.  Cancerul de prostată este cel mai des întâlnit tip de cancer printre bărbații din Regatul Unit și o estimare arată că unul din opt dintre ei va suferi de această boală în timpul vieții.

În România, nu există date centralizate privind cancerul de prostată.