Schema de vaccinare a copiilor explicată pe înţelesul tuturor

Generalități despre schema de vaccinare

Schema de vaccinare reprezintă un program aprobat de Ministerul Sănătății după care se administrează vaccinurile tuturor copiilor. Excepție fac cei care au contraindicație la vaccinare. Această schemă de vaccinare facilitează administrarea dozelor vaccinale în mod uniform pe tot teritoriul României, ajutând la prevenirea anumitor boli infecțioase cu impact major asupra sănătății. Schema de vaccinare este revizuită după o anumită perioadă de timp pentru a corespunde noile descoperiri din domeniul medical. Vaccinurile sunt gratuite si asigurate de stat.

Importanța vaccinării

Vaccinarea reprezintă o metodă eficientă și ieftină de a preveni boli infecțioase grave cu potențial letal, care produc sechele grave și pentru care nu există un tratament eficient. Un bun exemplu este variola, o boală infecțioasă gravă produsă de virusul variolic și care numai în secolul XX a ucis între 300 și 500 de milioane de oameni. În anul 1979, în urma unor campanii masive de vaccinare, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat oficial eradicarea variolei.

Vaccinarea copiilor asigură atât protecția lor, cât și protecția colectivității din care aceștia fac parte. Acest concept se numește imunitate colectivă și se bazează pe faptul că o boală infecțioasă nu se poate răspândi într-o comunitate în care un număr cât mai mare de oameni se vaccinează. Principiul imunității colective asigură protecție și acelor pacienți care nu pot fi vaccinați sau care au imunitatea scăzută din diferite cauze medicale precum: infecția HIV, diverse tipuri de cancere, tratamente care scad imunitatea etc.

Schema de vaccinare a copiilor în România

În țara noastră, vaccinarea se face gratuit după un calendar stabilit de Ministerul Sănătății care se reînnoiește periodic pentru a respecta noile recomandări din domeniul medical, dar și pentru a răspunde eventualelor epidemii care pot să apară pe teritoriul țării noastre.

Schema de vaccinare cuprinde vârsta la care se recomandă efectuarea vaccinului, tipul vaccinului și cine trebuie să îl administreze.

În primul an de viață

– În primele 24 de ore de la naștere se administrează vaccinul HepB (hepatitic B); acesta se face în maternitate și este un vaccin inactiv subunitar. Previne hepatita B și complicațiile acesteia: cancerul hepatic și ciroza hepatică.
– În zilele 4-7 de viață se administrează vaccinul BCG; acesta se face în maternitate, de obicei la externare, este un vaccin viu atenuat și previne meningita tuberculoasă și tuberculoza miliară.
– La 2 luni se administrează vaccinurile DTPa, HepB, VPI și HiB, toate sunt administrate într-o doză unică de vaccin hexavalent și vaccin pneumococic conjugat.
Vaccinul hexavalent previne infectarea sau apariția complicațiilor postinfecțioase pentru DifterieTetanosTuse convulsivă, Hepatită B, Poliomielită și infecția cu Haemophilus influenzae de tip B.
Vaccinul pneumococic conjugat oferă protecție împotriva infecțiilor pneumococice precum pneumoniile, septicemiile, otitele și meningitele pneumococice.
Toate acestea sunt vaccinuri inactivate, subunitare sau celulare și sunt administrate de către medicul de familie.
– La 4 luni se administrează vaccinurile DTPa, HepB, VPI și HiB, toate într-o doză unică de vaccin hexavalent și vaccin pneumococic conjugat. Toate acestea sunt vaccinuri inactivate, subunitare sau celulare și sunt administrate de către medicul de familie.
– La 11 luni se administrează vaccinurile DTPa, HepB, VPI și HiB, toate într-o doză unică de vaccin hexavalent și vaccin pneumococic conjugat. Toate acestea sunt vaccinuri inactivate, subunitare sau celulare și sunt administrate de către medicul de familie.
– La 12 luni se administrează vaccinul RRO. Acesta este un vaccin viu atenuat și previne atât infectarea cu virusurile RujeoleiRubeolei și Oreionului, cât și apariția complicațiilor care pot să apară în urma acestor boli. Vaccinul este administrat de către medicul de familie.

Vaccinurile copilăriei

– La 5 ani se administrează vaccinul RRO. Acesta este un vaccin viu atenuat și previne atât infectarea cu virusurile Rujeolei, Rubeolei și Oreionului, cât și apariția complicațiilor care pot să apară în urma acestor boli. Vaccinul este administrat de către medicul de familie.
– La 6 ani se administrează vaccinul DTPa-VPI. Acesta este un vaccin tetravalent inactiv care previne infectarea sau apariția complicațiilor postinfecțioase pentru Difterie, Tetanos, Tuse convulsivă și Poliomielită. Vaccinul este administrat de către medicul de familie.
– La 14 ani se administrează vaccinul dT/DTPa. Vaccinul dT (diftero-tetanic pentru adulți) oferă protecție împotriva Difteriei și Tetanosului și se recomandă în cazurile în care inocularea cu vaccin pertussis este contraindicată. DTPa este un vaccin trivalent care previne infectarea sau apariția complicațiilor postinfecțioase pentru Difterie, Tetanos și Tuse convulsivă. Vaccinul este administrat de către medicul de familie.

Concluzii

Bolile infecțioase pot lăsa în urmă sechele grave, se pot croniciza, pot duce la apariția de complicații severe chiar și la mult timp de la vindecarea bolii inițiale, iar în multe cazuri pot fi letale. Medicina modernă, prin vaccinare, a dus la scăderea apariției unor astfel de boli infecțioase chiar și cu 99%. În cazurile în care nu s-a reușit prevenirea apariției bolii, vaccinarea a permis o evoluție favorabilă a acesteia, cu durată mai scurtă a spitalizării și cu scăderea dezvoltării complicațiilor ulterioare.

Prin schema de vaccinare a copiilor se urmărește imunizarea unui procent cât mai mare al populației pentru a se obține acea imunizare colectivă care duce la scăderea incidenței și chiar dispariția unor boli infecțioase de pe teritoriul României. (sursa: www.newsmed.ro)