Republica Moldova a urcat două poziții în topul celor mai competitive ţări din lume

Republica Moldova a urcat două poziții în topul celor mai competitive ţări din lume, elaborat de Forumul Economic Mondial (WEF), până pe locul 86 din cele 141 economii analizate, după ce anul trecut a avansat cu un loc mai sus, informează MOLDPRES cu referire la Raportul Competitivităţii Globale 2019, lansat la 9 octombrie la nivel global.

Cu un scor de 56,7, valoarea maximă obținută de ocupanta primei poziții în top fiind de 84,8 puncte, față de 55,5 puncte anul trecut, Republica Moldova și-a îmbunătățit performanța, în pofida evoluției impresionante din 2017 și respectiv a gradului de comparație înalt, când a urcat 11 poziții. Economia moldovenească se plasează în top imediat după Argentina, Sri Lanka și Ucraina și devansează Tunisia, Liban, Algeria.

Potrivit studiului WEF, Republica Moldova este devansată de ţările din regiune, Ucraina şi România, care au fost plasate respectiv pe poziţiile 85 și 51. Înaintea Moldovei se află state membre ale CSI precum Federaţia Rusă (43), care și-a menținut poziția din anul 2018, Kazahstan (55), Azerbaidjan (58), Georgia (74), Armenia (69). Însă, chiar dacă aceste țări se află în top mai sus decât Republica Moldova, performanța unora dintre ele s-a înrăutățit față de anul 2017. Astfel, Georgia a coborât opt poziții, în timp ce Azerbaidjan a înregistrat un salt cu 11 poziții în clasament. Mai puțin competitive sunt economiile unor țări ca Kîrgîzstan, care ocupă locul 96 și Tadjikistan, plasată pe locul 104, în cădere cu două poziții față de anul trecut.

După valoarea înregistrată la cei 12 “piloni”, luați în calcul la elaborarea clasamentului, poziţia Republicii Moldova a fost influenţată negativ de variabilele care determină sistemul financiar, poziţia 124, dimensiunea pieței (127), stabilitatea (130).

Republica Moldova a înregistrat punctaje mai bune la capitolul pregătirea tehnologică, meritocrație și stimulare, eficienţa pieţei bunurilor, capitalul uman, educație și infrastructura.

În topul celor mai competitive state din lume au fost plasate Singapore, care a devansat în top Statele Unite ale Americii, Hong Kong, Olanda, Elveția, Japonia, Germania, Suedia și Regatul Marii Britanii și Irlandei de Nord.  

Conform metodologiei WEF, Indicele Global al Competitivității este calculat în baza a 110 indicatori, repartizați în 12 grupe, pe o scară de 10 puncte și este elaborat anual în baza informațiilor deschise, precum și luând în considerare opiniile a câteva mii experți din peste 100 de țări.