Suplimentele de vitamine și acizi grași omega 3 au avut o influență benefică asupra copiilor cu autism

 Suplimentele de vitamine și acizi grași omega 3 au avut o influență benefică asupra copiilor cu autism, arată datele unui studiu recent publicat în revista științifică „Pediatrics”. Copiii cu autism care au luat vitamine și acizi grași omega-3 au manifestat mai puține simptome asociate bolii decât cei care nu le-au luat, a scos la iveală experimentul.

Cercetătorii au examinat datele din 27 de studii realizate pe 1.028 de copii cu tulburări din spectrul autismului. Copiii au fost selectați aleatoriu și li s-au administrat diferite suplimente alimentare, inclusiv vitamine sau omega-3, în timp ce altora li s-a dat pastila placebo.

Efectul suplimentelor alimentare

Cercetătorii de la publicația „Pediatrics” au raportat că Omega-3 și suplimentele de vitamine s-au dovedit a fi mai eficiente decât pastila placebo în privința îmbunătățirii mai multor simptome și funcții clinice. Beneficiile au variat în cadrul testelor, dar au inclus abilități de limbaj și sociale îmbunătățite, comportamente repetitive reduse, atenție îmbunătățită, mai puțină iritabilitate și dificultăți de comportament, dar și somn și comunicare mai bune.

„Aceste rezultate sugerează că unele intervenții dietetice ar putea juca un rol în managementul clinic al unor domenii de disfuncție specifice ASD”, a declarat dr. David Fraguas, autorul principal al studiului și cercetător la Spitalul General Universitario Gregorio Maranon și Universitatea Complutense din Madrid, potrivit Reuters.

Chiar dacă analiza s-a bazat pe experimente controlate, studiile individuale au fost prea variate în privința suplimentelor testate și cum s-au măsurat rezultatele pentru a trage concluzii despre tipul sau cantitatea de suplimente care ar putea fi ideale pentru copiii cu autism, notează autorii studiului.

„Mecanismele de bază implicate în potențiala eficacitate a intervențiilor la nivel de dietă în tulburarea spectrului autist nu sunt cunoscute. Studiul nostru nu evaluează această întrebare importantă, iar literatura actuală nu este concludentă.”, a spus dr. Fraguas

Aproximativ unul din 59 de copii au tulburare de spectru autist, boala fiind mai frecventă la băieți, arată datele Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) din SUA.

În timp ce unii terapeuți îi sfătuiesc pe părinți să impună diete speciale copiilor, studiile științifice riguroase nu au dovedit că aceasta ar fi o abordare bună în cazul tuturor copiilor cu autism, pentru că aceștia ar putea avea probleme de sănătate legate de alimentație, potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică. Cercetătării spun însă că deși suplimentele de vitamine și omega-3 par să aducă beneficii copiilor cu autism, ei consideră prematur să îndrume părinții să le ofere aceste suplimente.

Simptomele autismului

Simptomele timpurii ale autismului pot varia, dar pot include comportamente repetitive, cum ar fi lovirea mâinilor sau balansarea corpului, rezistență extremă la schimbările în rutina zilnică și, uneori, agresivitate sau auto-vătămare. Terapia comportamentală, educativă, de vorbire și limbaj poate ajuta la reducerea severității simptomelor la unii copii.

Nu există medicamente care să vindece autismul sau să trateze simptomele principale, dar există unele medicamente care pot îi pot ajuta pe copii să se simtă mai bine, îmbunătățind simptome precum neatenție, hiperactivitate, depresie sau convulsii, potrivit CDC.