Contuziile cerebrale diagnosticate în 10 minute

 O singură picătură de sânge va ajuta la diagnosticare unei contuzii cerebrale. Cercetătorii de la Universitatea din Geneva (UNIGE) au proiectat un aparat portabil care poate diagnostica contuziile cerebrale minore în doar 10 minute, folosind o singură picătură de sânge.

În fiecare an, în Europa, 3 milioane de persoane sunt internate în spital cu suspiciunea de contuzie cerebrală minoră. Contuziile cerebrale nu sunt întotdeauna însoțite de răni evidente la cap sau de pierderea cunoștinței. Asta nu înseamnă că ele nu pot avea urmări serioase, care se pot manifesta la o perioadă de timp variabilă de la lovire. De asemenea, contuziile repetate, chiar și cele minore, pot avea consecințe grave.

În prezent, singurul test acceptat pentru diagnosticarea unui traumatism cerebral este prin imagistică CT (computer tomograf). Tomografia computerizată nu este însă disponibilă în toate centrele medicale, este un procedeu scump și are anumite contraindicații: datorită emisiei de radiații X, nu este recomandată în cazul femeilor însărcinate, de exemplu. Și în cazul copiilor trebuie luate precauții speciale.

În cadrul unui studiu multicentric care a inclus spitale din Barcelona, Madrid și Sevilia, o echipă de cercetători de la Universitatea din Geneva a analizat 13 biomarkeri care și-au dovedit anterior eficiența în diagnosticarea contuziilor cerebrale minore. Eficiența biomarkerilor ca instrumente de diagnostic a fost testată individual și combinat. Eficiența cea mai bună în diagnosticarea contuziilor a avut-o o combinație de doi markeri: H-FABP și GFAP.

În continuare, aceștia au proiectat un aparat portabil, de dimensiunea unui glucometru, care verifică prezența în sânge a acestor biomarkeri folosind o singură picătură de sânge. După 10 minute, aparatul afișează o linie dacă prezența markerilor în sânge sugerează existența unei contuzii. În acest caz, pacientul este trimis la un centru pentru a efectua o tomografie computerizată care să confirme diagnosticul și să aprecieze intensitatea traumatismului. Dacă aparatul nu afișează nimic, pacientul poate merge liniștit acasă. Aparatul a fost denumit TBIcheck și urmează să fie pus pe piață anul viitor.

Ideea de a folosi biomarkeri pentru a depista semnele unei contuzii, combinată cu dezvoltarea unei tehnologii portabile, care poate fi folosită oriunde și poate oferi un diagnostic pozitiv sau negativ în doar 10 minute va schimba în bine procedura de diagnostic a traumatismelor cerebrale minore. TBIcheck poate fi folosit ca prim instrument de diagnostic oriunde: pe munte, sau pe un teren de fotbal sau de rugby, de exemplu, pentru a evalua rapid dacă un jucător accidentat se poate întoarce pe teren sau trebuie să fie trimis la spital. Aplicațiile în lumea sportului sunt numeroase, această tehnologie având potențialul de a salva numeroase vieți.

În prezent, suspiciunea de contuzie și riscul asociat acestui diagnosic face ca tomografia computerizată să fie un test suprautilizat pentru depistarea traumatismelor cerebrale. Doar una din zece persoane investigate va avea o leziune vizibilă la examenul CT. În plus, examinarea este costisitoare, nu poate fi efectuată oriunde și durează mult. Pe de altă parte, testarea unor biomarkeri din sânge este rapidă, ușoară și ieftină, putând fi efectuată oriunde și oricând pentru a elimina suspiciunea unui traumatism cu implicații serioase.

Monica Georgescu