Sorina Pintea:Cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat se aprobă cu şase luni înainte de examen

Play

Ministrul interimar al Sănătăţii Sorina Pintea a declarat joi, la Parlament, că cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat se aprobă cu şase luni înainte de examen, ea fiind realizată pe baza propunerilor venite de la direcţiile de sănătate publică.

„Îmi este greu să comentez ceea ce domnul Orban a declarat. În primul rând, legat de cifra de şcolarizare care se aprobă prin Hotărâre de Guvern, cu şase luni înainte, ar trebui să ştie de existenţa acestor acte normative care reglementează rezidenţiatul. Asta pentru că dânsul spunea că va majora numărul de locuri. Sigur, noi am majorat anul trecut, dar după susţinerea acestui examen şi pentru absolvenţii care au obţinut aceeaşi medie. Există nişte acte normative care spun exact ce ai de făcut, probabil că dânsul încă nu a lecturat. (…) În ceea ce priveşte cifra de şcolarizare, aceasta se aprobă cu şase luni înainte. Deci şi absolvenţii facultăţii. Putea să ştie care este cifra. Ea se formează pe baza propunerilor direcţiilor de sănătate publică. În 2016 au fost 3.900 de locuri scoase la rezidenţiat, în 2019 – 4.710 locuri. Este adevărat, în 2018 au fost 5.730, probabil că de aceea se reclamă numărul mic. (…) Anul acesta, spre exemplu, au absolvit 3.900 de rezidenţi. Locurile scoase la concurs sunt 4.710”, a afirmat ministrul interimar.

Sorina Pintea a spus că absolvenţii de Stomatologie şi Farmacie pot să intre în câmpul muncii la finalizarea facultăţii, iar absolvenţii de Medicină generală pot fi medici dar cu competenţe limitate dacă nu iau examenul de rezidenţiat.

„Eu îi propun domnului prim-ministru desemnat Orban să citească legislaţia şi apoi să folosească Sănătatea ca şi instrument politic. Nu este recomandat”, a susţinut Pintea.

Joi, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că examenul de rezidenţiat va fi una dintre priorităţile Cabinetului său.

„Guvernul şi-a demonstrat incapacitatea prin faptul că nu a fost în stare să organizeze examenul de rezidenţiat la timp. Dacă nu vor fi în stare să îl organizeze, examenul de rezidenţiat va fi una dintre priorităţile guvernului nostru. Ne gândim inclusiv la numărul de locuri care vor fi scoase la concurs în cadrul examenului de rezidenţiat, că mi se pare foarte ciudat să scoţi la concurs un număr de locuri cu 466 mai puţine decât anul trecut, în condiţiile în care ştim foarte clar că este nevoie de medici”, a precizat Orban, la Parlament, întrebat dacă acest examen s-ar putea amâna din nou dacă nu va exista un ministru al Educaţiei până pe data de 24 octombrie. AGERPRES