Programul de screening ”Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață!” se bucură de un real succes. În prima lună de la demarare, nu mai puțin de 555 de persoane, trecute de 55 de ani, s-au înscris și au primit gratuit teste imunochimice medicale specifice FIT.
Medicii de la NEOLIFE Medical Center au primit și au prelucrat până în prezent 324 de probe, stabilindu-se că 298 pacienți nu prezintă risc, la 8 pacienți există o mică suspiciune și alți 18 pacienți au această boală.
”Pacienții au fost informați cu privire la etapele desfășurării acestui proiect și, după efectuarea testelor și primirea rezultatelor, cei care prezintă suspiciuni, vor merge la medicul de familie pentru trimitere și vor continua investigațiile necesare. Vor face colonoscopie și orice va considera medicul că este necesar, pentru a se ajunge la un diagnostic final. În cazul în care se va dovedi că au cancer colorectal, aceștia vor beneficia de un plan de tratament, dar și de consiliere psihologică”, a declarat Alexandra Dobre, Directorul General al Centrului pentru Seniori al Municipiului București (CSMB).
Programul pilot, singurul la nivel național demarat pe această zonă, a început pe 16 septembrie, iar în cadrul lui pot fi testați 1.500 de bucureșteni. În cazul în care cererile vor fi la fel de mari, nivelul plafonului va fi ridicat până la 5.000.
Înscrierile continuă și se pot face zilnic, de luni până joi, începând cu ora 9.00, la Biroul de Relaţii cu Publicul al CSMB din strada Ion Filitti nr. 8, sector 3, Bucureşti. Cerința obligatorie este ca persoana interesată să intre în program să aibă domiciliul în București și 55 de ani împliniți.
Acte necesare:
– copie după actul de identitate;
– cerere tip completată (se găsește la punctul de înscriere).
Informații de background:
Programul de screening ”Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață!” este demarat de Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Sănătate pentru Comunitate și cu NEOLIFE Medical Center. Acesta vine în sprijinul sprijinul seniorilor bucureșteni trecuți de 55 de ani. Studiile arată că punctul de incidență a bolii este după această vârstă.
• Cancerul de colon se află pe locul 3 în topul patologiilor maligne;
• În fiecare an, în Europa, peste 435.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer colorectal, dintre care, aproximativ jumătate mor;
• În 2018, au fost înregistrate 80.000 de cazuri de cancer de colon în România, conform datelor Global Cancer Observatory, şi peste 50.000 de decese;
• Dacă este descoperit în primă fază, 90 % dintre pacienți pot scăpa, însă descoperit într-un stagiu avansat, rata de supravieţuire scade la 20%.