Un deputat independent a depus o sesizare la Curtea Constituțională

Deputatul independent, Alexandru Oleinic, a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită examinarea prevederilor legislației naționale la capitolul asigurării cu asistență medicală pentru toate categoriile de cetățeni, inclusiv pentru solicitanții de azil, informează MOLDPRES.

În opinia parlamentarului, aflarea solicitanților de azil pe teritoriul Republicii Moldova este una provizorie, dar care poate dura până la câțiva ani. În toată această perioadă, persoanele vizate nu au acces la asistență medicală. 

Potrivit lui Oleinic, această omisiune a generat o practică prin care solicitanților de azil le este refuzată recepționarea plăților pentru primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, în același condiții ca și pentru alte categorii de persoane cu drept de ședere provizorie. Acestea se asigură în mod individual, achitând prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, similar cetățenilor Republicii Moldova.

În sesizarea sa, deputatul Alexandru Oleinic a mai solicitat ca, până la remedierea deficienței, pentru solicitanții de azil să fie aplicate aceleași prevederi ca și în cazul străinilor cărora li s-a acordat dreptul de ședere provizorie în țara noastră. Acest lucru va face posibilă achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în condiții similare ca cetățenii Republicii Moldova.