Diplomaţii israelieni au început miercuri o grevă pe termen nelimitat

Diplomaţii israelieni au început miercuri o grevă pe termen nelimitat pentru a protesta împotriva condiţiilor de muncă, peste o sută de ambasade şi consulate din întreaga lume fiind închise, relatează AFP.

Diplomaţii protestează după ce Ministerul de Finanţe israelian a schimbat într-o manieră unilaterală regulile de rambursare a cheltuielilor în cazurile în care diplomaţii invită gazde oficiale la domiciliul lor.

”Suntem constrânşi să închidem reprezentanţele israeliene în lume începând de astăzi”, a anunţat sindicatul angajaţilor Ministerului Afacerilor Externe, într-un comunicat, care precizează că ”serviciul cu publicul rămâne închis”.

Ambasadorul israelian în Belgia, Emmanuel Nachson, a explicat că de acum încolo diplomaţii trebuie să prezinte o dovadă a tuturor cheltuielilor efectuate la domiciliul lor pentru primirea de oaspeţi.

”Când primiţi pe cineva acasă, când luaţi cina sau o altă activitate, nu este întotdeauna posibil să prezentaţi chitanţă pentru tot”, a spus el pentru postul de radio israelian.

”Trebuie să aibă încredere în noi când declarăm cheltuielile”, a adăugat Emmanuel Nachson, subliniind că ambasada israeliană din Belgia a fost de asemenea închisă.

Cotidianul financiar israelian Globes relata luna trecută că Ministerul Afacerilor Externe din Israel se confruntă cu o criză gravă după mai multe reduceri ale bugetului său. Potrivit publicaţiei citate, contabilul general al ministerului le-a cerut diplomaţilor să înceteze toate călătoriile de afaceri şi să renunţe la orele suplimentare ale angajaţilor locali din străinătate.AGERPRES