Termenul-limită stabilit de SUA pentru tranziția în Siria a expirat

 

Termenul-limită stabilit de SUA pentru ajungerea la un acord privind tranziția în Siria a expirat luni, 1 august, fără ca secretarul de stat american John Kerry să facă referire la vreo consecință asupra politicii americane sau la vreo schimbare de direcție, deși a cerut Rusiei și regimului sirian să dea dovadă de reținere pentru a obține o încetare a focului reală, comentează EFE.

În luna mai, Kerry a dat asigurări că a ajuns la un acord cu omologul său rus Serghei Lavrov ca data-limită pentru începerea tranziției în Siria să fie 1 august și, dacă nu se întâmpla nimic în lunile ce urmau, administrația americană avea în vedere „o abordare diferită”.

Însă în declarații făcute luni în fața ziariștilor la Washington, Kerry a recunoscut că termenul-limită nu a fost respectat, dar nu a vorbit despre niciun fel de schimbare de strategie din partea administrației americane.

„Această dată (de 1 august) a fost stabilită în paralel cu un acord potrivit căruia părțile trebuiau să înceapă să negocieze imediat. Dar din cauza operațiunilor ofensive continue ale regimului (președintelui sirian Bashar) al-Assad, opoziția a considerat imposibil să se așeze la masa negocierilor, la Geneva, fără ca în prealabil să se pună capăt ostilităților”, a spus Kerry, care a insistat că, de la anunțarea datei de 1 august ca termen-limită și până în prezent, s-au depus eforturi în încercarea de a obține „o încetare a focului semnificativă”.

Kerry a dat asigurări că atât regimul lui Bashar al-Assad, cât și Frontul al-Nusra, care a rupt recent relațiile cu rețeaua teroristă Al-Qaida și și-a schimbat denumirea în Jabhat Fatah al-Sham (susținând că, astfel, comunitatea internațională, SUA și Rusia nu vor mai putea folosi ca pretext afilierea grupării la rețeaua Al-Qaida pentru a ataca sirieni), au lansat atacuri în țară, iar acest lucru duce la continuarea „unui ciclu” al violențelor și al acuzațiilor reciproce.