Poetul Mircea Dinescu, preşedinte de onoare al ediţiei 2019 a Târgului Gaudeamus Radio România, consideră că românii sunt interesaţi de carte, după ce au depăşit tentaţiile consumeriste din anii ’90.
„Există în Spaţiul Mioritic, cum spune Blaga, deal, vale. Am trecut de vale şi suntem pe un deal. Asta e mare lucru. Sigur că există zone aride, dacă e să ne referim la politicienii noştri, care uneori scriu cărţi, dar nu citesc cărţi. Deci, într-adevăr, observ oameni simpli care sunt tulburaţi de ideea târgului de carte. Vin din provincie”, a spus Dinescu, la conferinţa de presă dedicată celei de-a 26-a ediţii a Târgului de carte Gaudeamus Radio România.
Poetul, care a anunţat că va lansa la Gaudeamus volumul de versuri „Scaunul cu trei picioare”, a adăugat că „multă lume a crezut, la începutul anilor ’90, că lumea nu mai are apetit pentru citit şi pentru carte şi a fost un şoc”.
„Trebuie să vă spun că în 1990 nu mai mergea lumea la teatru, erau teatrele goale, nu prea se mai vindeau cărţile, apăruseră televiziunile particulare, toată lumea stătea la televizor. (…) Numai că prin chestia asta au trecut şi nemţii, în anii ’70 nu se vindeau atâtea cărţi la Târgul de la Frankfurt cum se vând acum, de exemplu. Aşa s-a întâmplat şi cu noi. În fiecare an a crescut pofta de citit a oamenilor. Nu ştiu dacă şi a tinerilor, dar a oamenilor maturi în orice caz, a generaţiei mele”, a mai spus poetul Mircea Dinescu.
Preşedintele Director General al SRR, Georgică Severin, a declarat că în noul format digital „cartea are un viitor extraordinar”.
„Noi vorbim tot timpul de carte, haideţi să mergem mai mult spre opera literară, spre opera de cultură, pentru că, de fapt, fundamentul conţinutului nu se schimbă. Se schimbă suportul. Şi uneori trebuie să ne adaptăm la noile suporturi prin care opera literară este transmisă. Cartea în format digital are un viitor extraordinar. Noi vorbim de librăriile care sunt în Bucureşti şi în marile oraşe din provincie, dar dacă mergem în sate, în comune, de exemplu profesorilor le e mult mai uşor să descarce cartea şi să o citească”, a spus Georgică Severin.
La a 26-a ediţie a Târgului de carte Gaudeamus Radio România, care se va desfăşura între 20 – 24 noiembrie în Pavilionul B2 Romexpo, vor participa peste 250 de expozanţi, reuniţi în 200 de standuri şi vor avea loc aproape 900 de evenimente editoriale şi profesionale.
Deschiderea oficială a ediţiei Bucureşti 2019 a Gaudeamus, care se va desfăşura sub semnul aniversării a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluţiei Române din Decembrie 1989, va avea loc miercuri, 20 noiembrie, de la ora 12,00, la standul Radio România.
În programul Gaudeamus sunt anunţate aproape 900 de evenimente editoriale şi profesionale, care se vor desfăşura la standurile expozanţilor şi în spaţiile special amenajate de către organizator în incintă (Sala „Virgil Madgearu” şi cele două spaţii de evenimente denumite după doi dintre scriitorii care au avut un rol esenţial în conturarea identităţii acestui proiect: Mircea Nedelciu, unul dintre fondatorii târgului şi Mircea Sântimbreanu, preşedintele de onoare al primelor cinci ediţii).
Tradiţionalele Premii ale ediţiei cu numărul 26 a Târgului Gaudeamus Radio România vor fi decernate duminică, 24 noiembrie, la ora 17.00.
Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” se află în acest an la a 18-a ediţie şi urmăreşte să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Cei şase participanţi, elevi în clasa a XI-a, sunt câştigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului în întreaga ţară de studiourile regionale Radio România.
Proiectul „Cărţile se întorc acasă”, campanie de donaţie de carte derulată pe parcursul Târgurilor Gaudeamus Radio România, în beneficiul bibliotecilor publice din România, „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României” – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc sunt alte evenimente tradiţionale regăsite în programul Gaudeamus.
Programul de vizitare a târgului este zilnic între orele 10,00 şi 20,00.
Accesul publicului în incintă se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru Tombola Gaudeamus.
Ca şi la ediţiile precedente, numeroase categorii de public, bine reprezentate ca pondere în numărul total de vizitatori, vor beneficia de acces gratuit: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupurile organizate, sunt cei care pot intra în târg fără plata biletului sau a abonamentului, pe baza documentelor specifice fiecărei categorii (dacă este cazul).
Eveniment organizat de Radio România, Gaudeamus este un proiect cultural susţinut de Ministerul Culturii.
Potrivit organizatorilor, cele peste două decenii de dialog între carte şi radio au diversificat şi extins permanent componentele programului, al cărui palmares numără astăzi 116 evenimente culturale de tip expoziţional, peste 3.120.000 de vizitatori şi peste 13.600 de manifestări. AGERPRES