Britain's Prime Minister Boris Johnson speaks at the House of Commons as parliament debates on Withdrawal Agreement bill, in London, Britain, October 22, 2019, in this screen grab taken from video. Parliament TV via REUTERS

Boris Johnson promite o serie de scăderi de impozite pentru companii

Prim-ministrul britanic Boris Johnson promite o serie de scăderi de impozite pentru companii, într-un discurs la conferinţa anuală a CBI (Confederaţia Industriei britanice), cea mai importantă organizaţie patronală din Marea Britanie, în plină campanie legislativă şi cu ceva mai mult de două luni înaintea datei prevăzute pentru Brexit, transmite AFP.

În discursul programat pentru luni, Johnson recunoaşte că majoritatea şefilor de mari companii ‘nu au vrut Brexitul’, dar că, în prezent, principala lor preocupare este să se pună capăt incertitudinii legate de procesul interminabil de ieşire din Uniunea Europeană.

Potrivit extraselor din discurs transmise AFP, premierul conservator promite, în caz de victorie la scrutinul de pe 12 decembrie, ‘o scădere a taxelor imobiliare pe companii’, ‘o scădere a taxelor patronale’ şi ‘o scădere a contribuţiei la asigurările de sănătate cu 1.000 de lire pentru peste o jumătate de milion de angajatori’.

Presa britanică estimează la 1 miliard de lire totalul scăderii de impozite pentru firme.

De partea cealaltă, principalul rival al lui Boris Johnson, liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, a cărui campanie se bazează pe un program foarte la stânga, mizează să le prezinte membrilor patronatului reuniţi la conferinţa CBI de la Londra măsuri de sprijin pentru finanţarea ‘ucenicilor climei’, în număr de 320.000 într-un prim mandat, pentru a lupta împotriva ‘unei grave penurii de calificări în Marea Britanie’, ce ‘va continua din cauza automatizării şi cu necesarul răspuns la schimbările climatice’.

Patronatul britanic a lansat duminică un apel către partidele aflate în campanie să evite ‘un nou an stricat de paralizia politică’, după trei ani şi jumătate de criză a Brexitului.AGERPRES