Renate Weber: Educaţia este gratuită strict în sensul în care elevii nu plătesc salariile profesorilor

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, marţi, că educaţia este gratuită strict în sensul în care elevii nu plătesc salariile profesorilor.

„Atât am auzit: ‘Educaţia e gratuită’. (…) E gratuită strict în sensul în care nu elevii plătesc salariile (profesorilor – n.r.), dar, dincolo de asta, nimic nu mai e gratuit, adică toate celelalte aspecte care ţin de accesul la educaţie sunt aspecte care costă. Ca educaţia să fie mai mult gratuită important e cum distribui costurile acestea când e vorba de transport, pentru că sunt aşa de mulţi copii care nu ajung la şcoală, adică nu au acces fizic. Trebuie să facă ore întregi pe drum. (…) Ca să mergi kilometri ăia ai nevoie să ai în picioare nişte bocanci sau cizmuliţe adecvate, cărţile, caietele costă, nu ştiam că acum trebuie să vii şi cu creta de acasă”, a explicat Weber, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, în România, aceste costuri nu sunt distribuite cum trebuie. „Să nu uităm că acolo unde nevoile sunt cele mai mari, în mediul rural, în oraşele mici, în zonele sărace, exact acolo nici părinţii nu au sumele de bani cu care poate şi-ar dori să-şi ajute copiii. De aici a fost şi ideea acelor programe cu cornul cu laptele, după aceea a venit de la UE ideea de a da copiilor fructe la şcoală, ca să-i şi hrănim sănătos, dar iarăşi eu cred că e o chestiune de politici publice să ne gândim dacă trebuie să facem astfel de cheltuieli într-un mod uniform, peste tot, sau să ne ducem ţintit către zonele unde avem copii în sărăcie şi acolo trebuie, de fapt, noi să contribuim mai mult. Da, categoric, nu alocăm cât ar trebui. (…) Această uniformizare nu ştiu dacă e cea de care avem nevoie”, a afirmat Weber.

Ea a precizat, totodată, că a avut o discuţie cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor privind bursele, pentru o eventuală coordonare a acţiunilor. „Ne-am mai şi gândit în discuţia aceea dacă apropierea alegerilor locale e un minus sau dimpotrivă e un plus să profităm că în această perioadă putem să-i sensibilizăm şi să înţeleagă că în comunităţile cărora le cer votul sunt şi copii care au nevoile lor şi că e absolut firesc să fie acordate burse”, a declarat Renate Weber.

Potrivit acesteia, unele autorităţi se confruntă cu dificultăţi financiare pentru că au fost făcute tot felul de modificări legislative şi nu întotdeauna îşi pot alcătui bugetul poate cum ar vrea.

„Peste tot să ştiţi că omul sfinţeşte locul. (…) Avem în unele locuri relaţii cu Consilii judeţene, unde vedem clar oameni interesaţi de comunitate, de viaţa din comunitate şi de dorinţa de a găsi soluţii şi în alte părţi numai nu ni s-a spus: ‘Dar voi altceva nu aveţi de făcut?'”, a afirmat Weber. AGERPRES